Primim multe întrebări despre parchet, dar deseori suntem întrebați ”cum asortezi parchetul cu mobila?” Așadar, azi răspundem la întrebarea voastră.

Alegerea potrivită a parchetului și a mobilierului poate transforma complet aspectul și atmosfera unei camere. Cu toate acestea, găsirea unei combinații potrivite poate fi o provocare. De la parchetul clasic la gresia modernă, de la mobilierul tradițional la cel minimalist, cum știi care combinație va crea interiorul pentru tine?

În acest articol, descriem cum să asortezi parchetul cu mobilierul pentru a obține un design interior impresionant, care evidențiază stilul și personalitatea ta. Vom analiza diferitele tipuri de pardoseli și mobilierul care se potrivește cel mai bine cu acestea. Vom discuta aspecte cheie precum culori, texturile, proporții și tendințe.

Indiferent dacă ești în căutarea unui stil clasic și rafinat sau preferi un interior modern și în tendințe, acest articol îți va oferi informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a te ghida spre rezultatul dorit.

De ce e important cum asortezi parchetul din lemn cu mobila?

Atunci când vine vorba de designul interior, asortarea parchetului din lemn cu mobila este importantă pentru crearea unei atmosfere armonioase și plăcute într-o cameră. Pardoselile din lemn adaugă căldură și eleganță, iar mobilierul este elementul principal care completează aspectul și funcționalitatea unei camere.

Prin asortarea corectă a acestor două elemente, poți crea un interior care reflectă gustul tău și care este plăcut din punct de vedere vizual și practic. Asortarea parchetului din lemn, masiv sau stratificat, cu mobila poate ajuta, de asemenea, la definirea stilului camerei – fie că optezi pentru un aspect tradițional și clasic, fie că alegi unul modern și minimalist.

Despre diferite tipuri de parchet și pardoseli

Pardoselile din lemn vin într-o varietate de tipuri și finisaje, fiecare având caracteristici unice și potrivindu-se diferitelor stiluri de mobilier. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de pardoseli din lemn și caracteristicile lor:

 • Parchetul masiv: Este realizat din lemn masiv și este cunoscut pentru aspectul său clasic și durabilitatea sa. Parchetul masiv poate fi slefuit și refinisat de mai multe ori, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru cei care doresc să investească într-o pardoseală durabilă și de calitate.
 • Parchetul stratificat: E format din mai multe straturi de lemn, perpendiculare unul peste celălalt, pentru rezistență și stabilitate. Acest tip de parchet poate fi montat diferit, inclusiv flotant sau prin lipire.

Alte tipuri de pardoseli

Parchetul laminat este realizat dintr-un strat de compozit și acoperit cu un strat de decor laminat. Parchetul laminat este mai accesibil ca preț și este disponibil într-o varietate de modele și culori. Este o opțiune populară pentru cei care caută un aspect de lemn la un preț mai mic, dar totuși nu este lemn.

Pardoseala SPC – Cunoscută și sub numele de „Stone Plastic Composite”, este un tip de pardoseală durabilă și modernă, realizată dintr-un amestec de pulbere de piatră calcaroasă și PVC. Aceasta se distinge prin rezistența sa ridicată la apă, deformări și zgârieturi, făcând-o potrivită pentru zone cu trafic intens și condiții umede. De asemenea, este potrivită pentru a fi montată peste încălzire în pardoseală.

Alegerea culorii potrivite pentru parchet

Culoarea pardoselilor din lemn joacă un rol important în aspectul general al unei camere. Este important să alegi o culoare care să se potrivească cu mobilierul și cu stilul camerei. Iată câteva sfaturi pentru alegerea culorii potrivite pentru pardoselile din lemn:

 • Culori deschise: Parchetul din lemn în nuanțe deschise, cum ar fi stejarul alb sau fagul deschis, creează o atmosferă luminoasă și spațioasă într-o cameră. Aceste culori sunt potrivite pentru camerele mici sau pentru cele care au nevoie de mai multă lumină.
 • Culori naturale medii: Parchetul din lemn în nuanțe medii, cum ar fi cireșul sau nucul, adaugă căldură și confort unei camere. Aceste culori sunt potrivite pentru camerele cu mobilier tradițional sau rustice.

 • Culori închise: Pardoselile din lemn în nuanțe închise, cum ar fi mahonul sau stejarul închis, adaugă eleganță și rafinament unei camere. Aceste culori sunt potrivite pentru camerele cu mobilier modern sau clasic.

Asortarea parchetului din lemn sau a altor pardoseli cu stilurile de mobilă

Pentru a obține un interior armonios, este important să asortezi parchetul din lemn cu stilul de mobilă din casă. Fiecare stil de mobilier are anumite caracteristici și culori care se potrivesc mai bine cu anumite tipuri de pardoseli.

Iată câteva sfaturi pentru coordonarea pardoselilor din lemn cu diferite stiluri de mobilier:

 • Mobilier tradițional – clasic: Pardoselile din lemn masiv sunt o alegere potrivită pentru mobilierul tradițional, deoarece ambele au un aspect clasic și durabil. Culorile închise, cum ar fi stejarul închis, se potrivesc de obicei cu mobilierul tradițional.
 • Mobilier modern: Parchetul lemn masiv, stratificat sau SPC-ul se potrivesc cu finisaje moderne sunt potrivite pentru mobilierul modern. Culorile deschise, cum ar fi stejarul alb sau fagul deschis, pot crea un contrast frumos cu mobilierul modern de culoare închisă.
 • Mobilier minimalist: Parchetul stratificat, SPC sau parchetul laminat se potrivesc cu finisaje simple și culori neutre; sunt potrivite pentru mobilierul minimalist. Culoarea albă sau gri a pardoselilor poate crea o atmosferă curată și simplă într-o cameră cu mobilier minimalist.

Cum asortezi parchetul cu mobila

Asortarea pardoselii cu diferite stiluri de camere

Fiecare cameră are un stil și o funcție unică, iar asortarea pardoselilor din lemn cu stilul camerei poate contribui la crearea unei atmosfere plăcute și coerente. Iată câteva sfaturi pentru asortarea pardoselilor din lemn cu diferite stiluri de camere:

 • Dormitorul: Pentru un dormitor tradițional, parchetul din lemn masiv și mobilierul tradițional se potrivesc de obicei cel mai bine. Pentru un dormitor modern, parchetul stratificat, pardoselile din laminat sau SPC se potrivesc cu finisaje moderne și pot crea un aspect elegant și contemporan.

Cum asortezi parchetul cu mobila

 • Livingul: În living, poți alege parchet din lemn masiv în nuanțe închise pentru a crea o atmosferă elegantă și confortabilă. Parchetul stratificat sau SPC îl recomandăm dacă ai încălzire în pardoseală. Pardoselile din laminat cu finisaje neutre sunt potrivite pentru un living modern și minimalist.
 • Bucătăria: aici poți alege un stratificat cu finisaje rezistente la apă sau, și mai bine, un parchet SPC. Acestea pot crea un aspect cald și prietenos într-un mediu aglomerat și practic.

Considerații pentru open space

Amenajările open space sunt din ce în ce mai populare în designul interior, iar asortarea parchetului cu mobila într-un astfel de spațiu poate fi o provocare.

Iată câteva sfaturi pentru asortarea parchetului din lemn și a mobilierului în open space:

 • Menține o paletă de culori coerentă: Alegerea unei palete de culori coerente pentru întregul spațiu poate ajuta la crearea unei atmosfere armonioase. Asigură-te că tonurile pardoselilor din lemn și ale mobilierului se potrivesc cu restul decorului din planul deschis.
 • Utilizează elemente de legătură: Folosirea unor elemente de legătură, cum ar fi covoarele sau draperiile, poate ajuta la definirea zonelor și la crearea unei separări vizuale între diferitele funcții ale planului deschis.
 • Fii consecvent în stil: Menținerea unui stil coerent în întregul plan deschis poate crea un aspect plăcut și unitar. Asigură-te că mobilierul și pardoselile din lemn se potrivesc cu stilul general al spațiului deschis.

Sfaturi pentru crearea unui aspect coerent

Pentru a obține un aspect coerent în întregul interior, iată câteva sfaturi suplimentare:

 • Alege proporțiile potrivite: asigură-te că mobilierul și pardoselile au proporții potrivite. Mobilierul prea mare sau prea mic în raport cu dimensiunea camerei sau cu dimensiunea podelei poate crea un aspect dezordonat și incoerent.
 • Fii atent la texturi: asortarea texturilor pardoselilor din lemn cu texturile mobilierului poate adăuga adâncime și interes designului interior. Combinația de lemn neted cu mobilier texturat sau viceversa poate crea un aspect echilibrat și plăcut.

Cum asortezi parchetul cu mobila

 • Ține cont de tendințe: explorează tendințele actuale în designul interior și ia în considerare adaptarea lor la propriul stil. Tendințele pot fi o sursă de inspirație și pot ajuta la actualizarea aspectului interiorului.

Combinarea nuanțelor de lemn pentru un stil modern și eclectic

Dacă preferi un stil mai modern și eclectic, poți încerca să amesteci nuanțele de lemn pentru a crea un aspect interesant și neconvențional. Iată câteva sfaturi pentru a amesteca nuanțele de lemn cu succes:

 • Alege o nuanță principală: începe prin a alege o nuanță principală de lemn pe care o vei folosi ca punct principal al camerei. Aceasta poate fi un mobilier sau o pardoseală într-o nuanță mai intensă sau mai neobișnuită.

Cum asortezi parchetul cu mobila

 • Adaugă accente: completează nuanța principală de lemn cu accente în alte nuanțe și finisaje. Acestea pot fi piese de mobilier mici, accesorii sau covoare care adaugă varietate și adâncime designului.
 • Menține echilibrul: asigură-te că amestecul de nuanțe de lemn și mobilier este echilibrat și plăcut din punct de vedere vizual. Folosirea unor accente de culori neutre sau a unor elemente de legătură poate ajuta la menținerea unui aspect coerent.

Utilizarea covoarelor și a accesoriilor pentru a lega pardoselile din lemn cu mobilierul

Covoarele și accesoriile pot fi utilizate pentru a lega pardoselile din lemn cu mobilierul și pentru a crea o coeziune în designul interior. Iată câteva moduri în care poți utiliza covoarele și accesoriile în acest sens:

 • Alege un covor potrivit: Alegerea unui covor care se potrivește cu stilul și culorile pardoselii și ale mobilierului poate ajuta la crearea unei legături vizuale între acestea. Asigură-te că dimensiunea covorului este potrivită pentru spațiul în care este amplasat. Rolul covorului este de a crea armonie vizuală, nu de a acoperi pardoseala. De fapt, pentru parchetul din lemn, nu recomandăm să îl acoperiți, ci să îl lăsați să respire.
 • Adaugă perne decorative: pernele decorative pot fi utilizate pentru a adăuga culoare și textură într-o cameră și pentru a crea o legătură vizuală între mobilierul și pardoselile din lemn. Alege perne care au culori sau modele care se potrivesc cu restul decorului.
 • Folosește accesorii sau decorațiuni complementare: accesoriile, cum ar fi lămpile, tablourile sau oglinzile, pot fi utilizate pentru a completa aspectul unei camere și pentru a crea o legătură între pardoselile din lemn și mobilier. Alege accesorii care au culori sau texturi care se potrivesc cu restul decorului.

Crearea unui interior armonios cu parchet și mobilă, bine asortate

Asortarea parchetului cu mobila este o parte importantă a designului interior și poate contribui la crearea unei atmosfere plăcute și echilibrate într-o cameră. De cele mai multe ori, pentru rezultate garantat reușite, recomandăm clienților noștri să apeleze la designer de interior.