Tu stiai aceste lucruri despre gama de parchet teak?
Parchetul teak a câștigat teren pe piața românească datorită culorii și texturii deosebite. Mai puțin sunt cunoscute proprietățile acestei specii de lemn, care îl fac deosebit și practic pentru diferite aplicații.
Cum caracteristicile lemnului sunt influențate de aclimatizarea copacului la condițiile de sol și meteo din țara de origine, în acest articol vă descriem de ce este special teak-ul, vă spunem câteva lucruri interesante despre speciile de teak și unde cresc, avantajele și dezavantajele acestui tip de parchet exotic.
Parchet de teak. Proprietati. Aplicații. Avantaje – Dezavantaje
Parchetul de teak este rezistent la umezeală, de duritate medie-mare și ușor de lucrat. Culoarea aurie și textura deosebită îi conferă un aspect rafinat. Este un lemn uleios, care se comportă impecabil în condiții de umiditate sporita.
Lemn de Teak -caracteristici și câteva cuvinte despre specii
Lemnul de teak, cunoscut sub denumirea științifică de Tectona Grandis, este obținut din copacul cu același nume și este de origine birmană. La ora actuală, teak-ul utilizat în scop industrial se cultivă în diferite țări din Asia, Africa și America de Sud.
Copacul de teak crește la o înălțime de până la 40 m și grosime de până la 1,5 m, ceea ce face posibilă realizarea unor plăci din lemn masive, de mari dimensiuni. Acestea pot fi utilizate în diverse aplicații precum podele și parchet (stratificat și masiv), teak-ul se pretează pentru amenajări de exterior, construcții din lemn rezistente și chiar vase de navigație. Acestea sunt posibile datorită proprietăților uleioase ale acestei specii. De asemenea, uleiurile pe care le conține, face lemnul de teak rezistent la ierni friguroase sau la razele soarelui.
Caracteristici ale lemnului de teak. Ce îl face deosebit?
Lemnul de tec este originar din Myanmar, o țară situată între Tropicul Cancerului și Ecuator, o zonă musonică, bogată în precipitații (până la 5000 mm anual în zonele de coastă).
Datorită acestor condiții, fibra teakului conține uleiuri care îl fac rezistent la umezeală. De fapt, acesta este motivul pentru care teak-ul este recomandat pentru amenajări în spații de umiditate crescută (băi, bucătării, balcoane, lemn de tec pentru terase).
Teakul este un lemn rezistent, ușor în greutate. Culoarea aurie a parchetului proaspăt montat se închide în timp, cu un aspect unic. Deși este un lemn de duritate medie se lucrează ușor, de aceea din el se realizează și alte aplicați în afară de podele (mobilier, obiecte decorative, bărci).
Este un lemn stabil din punct de vedere al dimensiunii ( micșorarea sau mărirea în volum în condiții diferite de temperatură sau umiditate), rezistând pe termen lung chiar și în condiții de fluctuație de temperatură sau umiditate.
Proprietățile fizice ale lemnului de teak:
Potrivit “Wood Database”, lemnul de teak are următoarele caracteristici medii:
Diametru/ înălțime de creștere: 1,5 m / 30-40m
Greutate medie (uscat): 655 kg/mc
Duritate Janka: 4,740 N (testul care verifică rezistența la fisurare și uzură)
Elasticitate : 12.28 GPa
Rezistența la șocuri mecanice (lovituri): 54.8 MPa
Stabilitate dimensiunii (micșorarea în procente) : 2%
Specia lemnului de Teak
Copacii tectona, larg cunoscuți drept teak, fac parte din familia Leminaceelor care cresc în zona musonică. Tectona grandis este cel mai cunoscut și crește în prezent în Bangladesh, Thailanda, China, India, Indonezia și Pakistan.
Tectona hamiltoniana ( sau teakul dahat) este originar din Birmania (Myanmar) și este pe cale de dispariție. Tectona philippinensis (teakul de Filipine) este de asemenea o specie aflată în pericol.
Parchet masiv de teak – utilizare
Datorită proprietăților descrise mai sus, lemnul de teak este utilizat pentru fabricarea podelelor, în special cele din parchet masiv .
Cel mai des se întâlnește parchet masiv de teak din Thailanda, India și Indonezia. Întrucât placa de parchet este confecționată doar din lemn, aceasta păstrează toate proprietățile arborelui. Este recomandat pentru podele cu încălzire în pardoseala, băi, bucătării sau chiar drept podea de exterior.
Pachetul masiv de teak este diferit în funcție de grosimea și lățimea plăcii, fiind fabricate lamele cu grosime între 10 și 21 mm, la o lățime cuprinsă între 20 și 165 mm.
Dezavantajele parchetului de teak
Lemnul de teak este un lemn exotic, anumite specii fiind chiar foarte rare, chiar pe cale de dispariție. Din acest motiv, lemnul de teak costă mai mult decât parchetul autohton. Totuși când alegeți, puneți în balanță calitățile enumerate și aspectul deosebit.
Preț pentru parchet teak
Am specificat că investiția inițială în teak poate fi un dezavantaj. Totuși, este durata de viată lungă și aspectul fabulos sunt argumente pro parchet din teak.Parchetul de teak are preț începând de la 30 euro/mp.
Dacă nu sunteți siguri ce tip de parchet să cumpărați, contactați-ne!
Vă ajutăm să alegeți parchetul și vă asistăm montaj.