Poate te întrebi de ce ai alege parchet din lemn când ai opțiuni mai ieftine, precum parchetul laminat.  Pardoseala din lemn – masiv sau stratificat – este o opțiune pentru tine, pentru sufletul tău și pentru familia ta, pentru durabilitate, calitate și confort.

Parchetul din lemn este apanajul durabilității și al respectului de sine, nu al luxului, așa cum s-ar considera. Pardoselile din lemn atent finisate sunt un semn al bunului gust și al dorinței de a construi durabil.

 

Ne dorim ca acest articol să fie o lecție despre parchet de lemn. Prin el vă ajutăm să înțelegeți tipurile de pardoseli din lemn și cum să  alegeți în funcție de criterii tehnice și estetice.

 

Parchet din lemn. Tipuri și specificații generale

 

De cele mai multe ori, când vorbim despre parchet din lemn asociem cu varianta de masiv, cel facut dintr-o singura bucata de lemn. Adevărul este ca parchetul stratificat, care de multe ori este confundat cu cel laminat, reprezintă tot o pardoseală din lemn.

 

De asemenea, aceste două tipuri principale de parchet au sub-clase, partajate în funcție de caracteristicile tehnice sau scopul utilizării.

parchet stratificat stejar alma parchet natural

Dacă ar fi să clasificăm parchetul în funcție de mai multe criterii, atunci acestea ar fi:

 • modul în care este produs – unul sau mai multe straturi de lemn (masiv vs. stratificat);
 • esența din care este produs (exemplu: stejar, exotic/merbau);
 • scopul utilizării ( industrial, încălzire în pardoseală, spații cu umiditate crescută – baie/ bucătărie);
 • sistemul de montare ( ie nut și feder – în cazul parchetului masiv și stratificat – click în cazul parchetului stratificat);
 • finisaj.

Parchet pentru incalzire prin pardoseala

 

Parchet masiv – tradiție în pardoseli din lemn

Parchetul masiv este produs dintr-o singura bucată de lemn, de aceeași specie,  de aici și denumirea de masiv.  Din punct de vedere estetic, acesta prezintă o mare versatilitate prin speciile de lemn, iar în cazul stejarului, prin varietatea de finisaje.

Parchet stratificat stejar
Parchet stejar

Acesta este un parchet durabil, care poate fi recondiționat prin rașchetare de 3 – 8 ori, în funcție de adâncimea fiecărei rașchetări. Astfel, parchetul poate fi gazda casei dvs. peste 40 de ani.

Parchet Masiv

 

Spre deosebire de parchetul laminat (care nu are lemn!), ieftin și care se montează în sistem DIY ( do it yourself), acesta este recomandat să fie montat de către specialiști. Sistemul de îmbinare al parchetului masiv modern este, în general, nut și feder.

 

În funcție de esența aleasă, de duritate, parchetul masiv este util în proiecte rezidențiale, în birouri, în domeniul HORECA (restaurante și hoteluri), în orice proiect în care bunul gust se îmbină cu durabilitatea.

 

Parchet industrial – durabil și estetic

parchet exotic merbau-industrial
Parchet industrial – Merbau

Parchetul industrial poartă această denumire întrucât este rezistent, are o duritate superioară și suportă șocuri mecanice și trafic intens.

Parchet Industrial

 

Parchetul industrial nu este folosit în industrie, cum s-ar crede, ci este o opțiune pentru restaurante, birouri, spații comerciale etc.

Parchet de lux – o opțiune pentru că meriți!

 

Parchetul de lux, de fapt, se diferențiază prin finisaje, esență (în cazul speciilor exotice) și, bineînțeles, prin preț.

parchet stejar stratificat alb

O categorie aparte este reprezentată de un tip de parchet exclusivist, cel cu forme atipice, personalizate spațiului. În aceasta intră parchetul cu linii curbe care sugerează linia fibrelor de lemn, într-un aspect cu totul și cu totul deosebit.  

Parchet stratificat de lux

 

Tăietura de îmbinare a parchetului este 100% personalizată. Pentru acest tip de parchet efectuăm măsurători, producătorul face simulări asupra modului în care parchetul va arăta în locuința clientului. După ce proprietarul agreează aspectul, se confecționează parchet special pentru spațiul dvs.

 

Parchet din lemn stratificat de lux

Spre exemplu, există parchet stratificat, lucrat manual, cu peste 20 de finisaje, iar aceasta aduce în casă bun gust, căldură și durabilitate. Aceasta pentru că producătorul garantează că în cazul în care scăpați vin pe jos, acesta își păstrează aspectul intact.

parchet de lux iclassici natur

Parchet masiv design – eleganța dincolo de tendințe în amenajări interioare

Parchetul masiv design reprezintă artă în domeniul pardoselii. Maeștri parchetari creează un model din plăci de parchet, pe care le montează într-un ansamblu unitar. Este un proces elaborat, dar garantează unicitatea vizuală a spațiului.

Parchet Design

Alte tipuri de parchet din lemn, diferite de masiv

 

Parchetul masiv este primul la care te gândești când vorbești despre dușumele din lemn. Dar în aceeași categorie intră și parchetul stratificat (mai multe straturi, toate din lemn), parchetul densificat (esența de bambus este supusă unei proceduri industriale) și în mod similar, parchetul pietrificat, pretabil pentru spații cu un nivel ridicat de umiditate (este un model pe care nu îl comercializăm, noi recomandăm cu căldură speciile exotice).

Parchet stratificat –  opțiunea pentru pentru pardoseli stabil dimensionale

 

Parchetul stratificat este opțiunea stabil dimensională de parchet din lemn. Aceasta pentru că acesta este produs din două (dublu-stratificat), respectiv trei straturi de lemn (triplustratificat) dispuse perpendicular unul peste celălalt. Acest mod de a confecționa lamelele face ca lemnul să nu lucreze foarte mult în timp (să nu își schimbe dimensiunea), păstrându-și aspectul estetic, fără rosturi.

 

Parchet triplustratificat – stabilitatea dimensională își pune amprenta pe aspectul în timp

 

Parchetul triplu-stratificat este confecționat din trei straturi de lemn, dispuse perpendicular unul peste celălalt și cu grosime cuprinsă între 10 mm și 14 mm. Când alegeți parchetul stratificat o atenție deosebită trebuie să o acordați grosimii stratului superior, de uzură, care este confecționat dintr-o esență nobilă, durabilă și estetică. Cele două straturi de suport sunt confecționate în cazul celor mai multe modele din lemn de rășinoase.

Parchet stratificat frasin 3 strip Moon
Parchet stratificat frasin 3 strip Moon

Aceasta pentru că în funcție de grosimea stratului de uzură puteți recondiționa parchetul între una și trei ori (contează și măiestria parchetarilor). Astfel, un parchet cu strat de uzură de 2 mm este limitativ pentru dvs, în timp ce parchetul cu grosimi de la  3 mm până la 5 mm poate fi recondiționat în repetate rânduri.

 

Stratul de uzură este confecționat din lemn de esență autohtonă sau exotică și acesta are un caracter de rezistență (în funcție de duritatea lemnului) și estetic, dat de textura lemnului.

Parchet dublu-stratificat – elegant și versatil, potrivit pentru încălzire în pardoseală

 

Parchetul dublu-stratificat este confecționat din două straturi de lemn, cel  de deasupra, de uzură, este din esență durabilă. Pardoseala din parchet dublu-stratificat este una dintre cele mai bune opțiuni pentru montarea peste sistem de încălzire în pardoseală, grație grosimii care permite un transfer termic eficient.

Parchet dublu stratificat grosime 10 mm si grosime 14 mm StejarGrey Pearl Alma parchet
Parchet pentru încălzire în pardoselaă – dublu stratificat.

Astfel, acesta are  straturi de uzură din diferite esențe de lemn (stejar, frasin, nuc, salcâm,  cireș merbau, palisandru, wenge sau alt lemn exotic) de grosimi de până la 5 mm, care permit rașchetarea de 2 până la 4 ori. Ca în cazul parchetului triplu-stratificat, stratul de suport este făcut din esențe de rășinoase sau mesteacăn, dintr-o singură bucată sau multi-strat. Spre exemplu, pachetul din oferta noastră, pentru încălzire în pardoseală, are până la 7 straturi din mesteacăn.  

 

Parchet densificat

 

Parchetul densificat se referă în special la specia de bambus. Aceasta este o trestie moale care afectează duritatea și, implicit, durabilitatea dușumelei, așadar producătorii au venit cu o soluție prin care pardoseala este trecută printr-un proces de densificare (presare) care conferă duritate și trăinicie. Astfel, parchetul din bambus densificat este comparabil ca duritate cu IPE, una dintre cele mai tari esențe naturale.

 

Esențe de parchet din lemn

parchet frasin natur
Parchet frasin natur

Pe piața specifică sunt comercializate specii de lemn autohtone și exotice, toate superbe. În timp ce parchetul din specii de lemn autohton poate fi comercializat nefinisat, având flexibilitatea de a-l finisa după cum vă doriți, esențele exotice sunt comercializate finisate, în timp ce culoarea și textura naturală a acestora contribuie la un aspect spectaculos.

Parchet din esențe autohtone – adaptat mediului în care este montat

 

Dacă vă întrebați dacă mai puteți cumpăra parchet din lemn românesc, din lemn autohton, răspunsul este da, puteți. Spre exemplu, noi comercializăm parchet din lemn masiv și stratificat produs local din esențe de:

 • Stejar – o esență frumoasă, durabilă, versatilă prin flexibilitatea pe care o oferă în finisaje.
 • Frasin –  un lemn de duritate medie, frumos și cu un preț ușor mai mic decât al stejarului.
 • Salcâm –  o esență rară, durabilă, dar cu un preț în consecință.
 • Cireș – un lemn spectaculos prin culoarea specifică și textura lemnului.

Avantajul acestora este că sunt adaptate la clima locală și nu lucrează foarte mult (nu se contractă sau dilată), arătând superb peste ani.

 

Esențe exotice – elegante prin culoarea naturală, rezistente la umiditate sporită

 

Parchetul exotic nu este doar o opțiune de lux, ci datorită mediului în care a crescut  arborele la origini, acesta este o versiune de durată ce servește diferitor scopuri și tipuri de pardoseli. Astfel, anumite specii din parchet exotic, prin stabilitatea dimensională, duritatea și rezistența la umiditate este pretabil pentru camere cu umiditate sporită, iar în versiunea de parchet stratificat poate fi o soluție optimă pentru încălzirea în pardoseală.

Speciile din care se produce parchet exotic sunt numeroase, dar noi vom enumera doar o parte dintre acestea.

Parchet merbau - parchet din lemn exotic
Parchet merbau
 • Parchetul merbau – este o esență de origine tropicală de culoare brun roșcată, superbă prin aspectul texturii bine definite. Datorită culorii și locului de proveniență, parchetul merbau este o soluție de dușumea pentru baie.
 • Parchetul palisandru – denumit și lemnul de trandafir japonez, prezintă  o coloristică bogată, între galben și portocaliu, uneori cu tente roșiatice. Fibra este bine delimitată pe lungime, într-un aspect fabulos în interioarele clasice sau moderne.
 • Parchetul de nuc american  are o nuanța maron, discretă, cu fibre bine conturate într-un aspect elegant.
 • Parchetul wenge este de o nuanță maro intensă cu fibre negre, spectaculos împletite. După finisaje, datorită acestei particularități a texturii, parchetul tinde să aibă un aspect de ansamblu negru.

Despre particularitățiule fiecărei esențe puteți găsi informații suplimentare în aceasta bază de date despre lemn.

Elemente de design și aspect ale parchetului din lemn masiv

Sunt trei considerente care contează când vine vorba de crearea unui aspect plăcut în orice amenajare de interior: culoarea, textura (clasa de selecție) și lățimea lamelelor (clasic, dușumea, design).

 

Dimensiunea parchetului masiv – o opțiune de durabilitate și preferințe estetice

De ce contează dimensiunea lamelei în crearea aspectul dorit al interiorului? Spre exemplu, aspectul de dușumea (în oferta noastră găsiți parchetul stratificat one strip -monolamelar- cu lamele late, revenim asupra acestuia într-un articol viitor) este potrivit în interioarele rustice sau moderne, cel tradițional în amenajările contemporane sau tradiționale. Parchetul Chevron poate crea un interior clasic, impresionant, din jocul dintre dimensiunea lamelei și îmbinările în unghi.

Parchet 1 strip - 138 mm
Parchet 1 strip – 138 mm
Parchet stratificat 1 strip - 188 mm
Parchet stratificat 1 strip – 188 mm
Parchet stratificat 2-strip
Parchet stratificat 2-strip
Parchet stratificat 3-strip
Parchet stratificat 3-strip

Dimensiuni ale parchetului din lemn masiv:

Când vorbim despre dimensiuni, considerăm cele trei aspecte: grosime, lungime și  lățime. 

Grosimea este un criteriu esențial în alegerea parchetului masiv pentru durabilitate, întrucât cu cât este mai gros, cu atât vă permite să îl rașchetați de mai multe ori.

Celelalte două elemente, lățime și lungime, țin mai degrabă de opțiuni de gust. În tendințele din ultimii ani în materie de amenajări interioare sunt plăcile superioare ca lățime.

parchet stejar masiv de lux
Parchet stejar stratificat monolamelar – One Strip- aspect dușumea

Astfel, în magazinul Alma Parchet Natural (și nu numai!) găsiți următoarele variante de dimensiuni.

Grosimi: 10/14/15/16/18/20/21 mm

Latime: 40/50/60/70/80/85/90/100/110/115/120/130/140/150/165 mm

Lungime: între 250 și 2400 mm

 

Clasa de selecție, un detaliu de aspect care schimbă aspectul încăperii

Există trei clase principale de selecție, între rafinat și aspectul foarte natural. Clasa premium este reprezentată de parchetul cu acel lemn fin, cu o culoare aproape unitară și fără noduri specifice lemnului.

Parchetul natural are diferențieri de culoare și alburn într-un procent mic ( parchetul de stejar și frasin din oferta noastră, de producție autohtonă, are un procent de până la 10%)  și este mai aproape de aspectul esenței, așa cum a fost ea în formă originară.

parchet frasin natur

Parchetul din clasa rustic are aspectul lemnului așa cum a fost copacul odinioară, are noduri și  diferențieri de culoare și alburn (straturi tinere ale trunchiului) în procent de 10-30%.

aspect natur al lemnului

 

Cum influențează montajul designul pardoselii

 

Când spunem design, ne referim la modul în care parchetul este montat din punct de vedere estetic, existând mai multe moduri de a îmbina plăcile pentru a realiza aspectul dorit.

Parchet Clasic – varianta universală și atemporală

 

Există două moduri de montaj clasic, ambele foarte des întâlnite în locuințele vechi. Modelul de îmbinare brăduț este un etern clasic, cu un aspect elegant și ușor jucăuș.  

parchet lemn masiv rezistent stil chevron
Parchet din lemn masiv, diferite clase de selectie. Montaj bradut.

Un alt mod de montaj tradițional, mai sobru, este cel liniar, plăcile curgând una din cealaltă.

parchet lemn masiv - montaj clasic in linie
Parchet lemn masiv – montaj clasic in linie

Parchet Chevron – eternul clasic, mereu la modă

Parchetul Chevron este mai mult decât un mod de montaj, aspectul clasic, inspirat de arhitectura și amenajările franțuzești clasice, fiind dat inclusiv de modul în care plăcile sunt tăiate în unghi (45 grade, 60 grade sau chiar customizat). Aspectul final, după montaj, este realmente spectaculos.

Parchet Design – eleganță, îndemânare și creativitate

parchet lux model design

Parchetul design reprezintă un mod elaborat, artistic, de a monta plăci de parchet înguste (industrial sau alte tipuri) în plăci ample, cu modele specifice.

 

Finisajele parchetului, acea atingere de catifea

Parchetul gata-finisat, de regula,  este dat cu lac sau ulei cu protecție UV și este  recomandat pentru trafic rezidențial.

parchet stratificat Italia - negru de lux
Parchet stratificat stejar- varianta de lux

Parchetul nefinisat oferă o mai mare versatilitate în design, întrucât gama de finisaje acoperă o paletă mai vastă în aspect, implicit opțiuni de aspect. Astfel, dacă optați pentru parchet din lemn care să se finiseze după montaj, aveți posibilitatea să alegeți finisajul personalizat în funcție de gradul de luciu (mat, satinat sau lucios), de gradul de trafic (trafic rezidential, rezidential intens, comercial si comercial greu), în culoarea pe care o doriți (transparent pentru aspect natural sau colorat să se potrivească dorințelor dvs), cât si tipul de finisaj: lac sau ulei.

parchet triplustratificat de lux

Uleiul este doar mat – noi recomandăm uleiul bicomponent – păstrează lemnul natural, nu formează peliculă și se poate aplica local, în cazul în care în timp apar deteriorări ale pardoselii.

 

Lacul formează peliculă, iar în cazul în care se deteriorează se refinisează toată camera. Pe de altă parte, acesta permite să alegeți gradul de luciu și se întreține mai ușor decât parchetul finisat cu ulei.

parchet masiv cires

Exemple de produse Bona pentru finisaje ale parchetului din casa dvs:

 

– Ulei bicomponent transparent + 9 culori (din care putem face multiple combinații pentru un efect unic).

– Lac Novia – trafic rezidențial – mat, satinat si lucios

– Lac Mega – trafic rezidențial intens și spatii comerciale cu trafic mediu – mat, satinat si lucios

– Lac Mega One – trafic rezidențial intens și spații comerciale cu trafic mediu – mat, satinat și lucios

– Lac Traffic – Trafic comercial intens – mat și satinat

– Lac Traffic HD – trafic extrem – extramat, mat și satinat

Baițurile invită la creativitate, aceasta pentru că sub lac se pot aplica baițuri pentru colorare – aproape orice culoare v-ați dori!

parchet stratificat stejar, model de lux

Avantaje și dezavantaje ale parchetului din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este, după părerea noastră, o primă opțiune pentru orice casă datorită căldurii lemnului, a sănătății pe care o aduce materialul natural în orice mediu și, nu în ultimul rând, a aspectului fabulos.

 

Există, de asemenea,  și dezavantaje, prețul superior fiind unul dintre ele. Dar să le luăm pe rând!

 

Avantantaje ale parchetului din lemn masiv:

 • Durata de viață de zeci de ani, în funcție de trafic și modul în care este întreținut;
 • Posibilitatea recondiționării;
 • Aspectul fabulos, unic, conferit de specificitatea fiecărei plăci în parte;
 • Versatilitatea în finisaje ( ulei sau lac);
 • Materialul natural, sănătos pentru familia ta;
 • Un material natural cald;
 • Este tactil, fin la atingere;
 • Parchetul din lemn este o variantă ecologică (nu produce reziduuri după demontare);
 • Se întreține ușor;
 • Versatilitatea în amenajări interioare.

 

Dezavantaje ale parchetului din lemn:

 • – Prețul crescut raportat la parchetul laminat, cel mai popular la ora actuală;
 • – Durata de montare crescută;
 • – Parchetul din lemn are propria viață. Fiind un material natural, ”lucrează” (se dilată și contractă) în funcție de condițiile ambientale.;
 • – Din aceleași motive, pentru a vă bucura de un aspect optim al parchetului, fără rosturi, în locuință trebuie menținut un nivel constant de temperatură (18-22 °C) și umiditate (40-60 %)

 

Sfaturi pentru întreținerea parchetului din lemn

Parchetul din lemn se întreține ușor și își păstrează aspectul fabulos în timp, dar este important să îl mențineți în condiții optime:

 

 • Evitați praful și puneți bariere de praf.
 • Feriți parchetul de roțile aspre.
 • Puneți protecții de pâclă pe picioarele mobilierului.
 • Curățați parchetul cu mop dedicat și soluții speciale (noi recomandăm produsele Bona).

 

Balanța noastră se înclină în mod evident către achiziționarea parchetului din lemn, indiferent că este masiv sau stratificat, datorită aspectului deosebit și a durabilității. În cazul în care aveți nevoie de asistență suplimentară, vă suntem alături!

Nota! Toate imaginile sunt pentru ilustrare și reprezintă o colecție de tipuri de parchet de la diverși furnizori, în ambele variante masiv și stratificat. Pentru a vedea cum arată produsul final vă invităm în magazinul nostru din București, zona Iancului – Pantelimon – Strada Fântânica nr. 14.