Tot ce trebuie să știi despre recondiționarea parchetului din lemn – cu sau fără rașchetare

 

Parchetul din lemn, stratificat sau masiv, vă aduce în locuință eleganța și mirosurile lemnului natural. În plus, acest tip de pardoseală mai are un atu:  aceasta poate fi recondiționată, astfel încât să își recâștige aspectul, arătând ca nouă la mulți ani după montare. Mai mult chiar, după recondiționare vă puteți bucura de o casă ca în reviste,  întrucât noile produse de finisaje sunt ofertante și permit refacerea parchetului cu aspect absolut fabulos.

 

În acest articol descriem pas cu pas toate etapele de recondiționare a parchetului, pentru ca voi să știți  în ce constă și care sunt beneficiile.

reconditionare parchet lemn - finisaje bona

În continuare  descriem ce înseamnă recondiționarea parchetului, cu sau fără rașchetare.

Recondiționarea parchetului  din lemn, cu rașchetare

 

Aveți parchet din lemn în casă și din punctul nostru de vedere, în calitate de specialiști, vă felicităm, ați făcut o alegere bună!  Aceasta pentru că parchetul din lemn poate fi recondiționat periodic, arătând ca nou. Când recondiționați parchetul din lemn vechi, pe lângă revitalizarea acestuia  îi puteți schimba integral aspectul, cheltuind sume net inferioare față de cum v-ar costa schimbarea acestuia.

 

Argumente pentru recondiționarea parchetului vechi din lemn, cu rașchetare:

  • Recondiționarea parchetului din lemn cu  rașchetare readuce la viață și redă vitalitatea pardoselii.
  • Prin recondiționarea parchetului vechi  și aplicarea de noi finisaje, interiorul poate recâștiga un aspect nou,  modern.
  • Recondiționarea parchetului  din lemn este mult mai ieftină decât  schimbarea parchetului cu unul nou, chiar dacă alegeți cel mai ieftin parchet de pe piață.
  • Recondiționarea parchetului  din lemn (stratificat sau masiv)  durează mult mai puțin decât schimbarea  integrală a pardoselii, efectul vizual, de design interior, fiind totuși același.

 

Recondiționarea parchetului vechi presupune mai multe etape, iar noi  parcurgem în acest articol tot ce înseamnă această renovare.

tendinte refinisari parchet de la Bona
Parchet din lemn refinisat in ultimele tendinte

Etape de recondiționare a parchetului din lemn cu rașchetare, pas cu pas:

1.Eliberarea interiorului de mobilier.  Recondiționarea parchetului nu poate fi făcută cu mobilier în cameră,   existența acestor “obstacole” afectând atât timpul de lucru, cât și calitatea lucrării.

2. Se șlefuiește (rașchetează) parchetul cu discuri abrazive de diferite granulații până se îndepărtează tot finisajul  parchetului vechi. Această operațiune se execută cu mașini profesionale de șlefuit, prevăzute cu aspiratoare, care nu fac mult praf.  Pentru șlefuirea marginilor se folosesc, de asemenea, mașini speciale de rașchetat pentru margini. Este o operațiune care trebuie făcută de profesioniști,  întrucât prin șlefuire se poate afecta întregul strat de uzură (atât la parchet stratificat, cât și la parchetul din lemn masiv).  Dacă această etapă nu este executată corect,  parchetul nu va mai putea fi recondiționat încă o dată.

3. După ce parchetul  a fost corespunzător rașchetat,  se trece la chituirea rosturilor.  Unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru recondiționarea parchetului este, de fapt, apariția rosturilor,  acele spații neplăcute între lamelele de parchet care se creează în timp din modul în care lemnul lucrează.Urmează o nouă etapă de șlefuire, pentru nivelarea pardoselii după chituire.Se aplică un strat de grund care are rolul de a întări fibra lemnului.

5. După această etapă se aplică două straturi de lac.Între ultimele etape de  aplicare a finisajelor mai există o etapă de rașchetare-  șlefuire cu un disc abraziv foarte fin. Aceasta are loc pentru asigura finețea finisajului și aspectul catifelat la atingere al pardoseli din lemn.

6. În funcție de finisajul  ales, parchetul proaspăt recondiționat trebuie lăsat câteva zile la uscat,  timp în care nu se mută mobilă și se evită trecerea prin acel spațiu.

 

După recondiționarea parchetului prin rașchetare și lăcuire,  la final vă puteți bucura de o pardoseală cu aspect nou și un finisaj exact cum vă doriți. Apelând această procedură,  puteți schimba integral aspectul interiorului, pornind de la parchetul din lemn. Astfel puteți avea o culoare nouă, un finisaj diferit (în lac sau ulei). În final,  un design interior nou și modern.

Recondiționarea parchetului doar prin lăcuire, fără rașchetare

 

Recondiționarea parchetului prin lăcuire fără rașchetare poate fi o soluție atunci când pardoseala nu este foarte deteriorată, murdară sau zgâriată.

 

Într-adevăr,  acest tip de recondiționare durează mai puțin și costă mai puțin. Totuși, trebuie luat în calcul dacă  vă ajută cu adevărat, întrucât zgârieturile adânci sunt doar acoperite, dar rămân vizibile, iar semnele de uzură ale parchetului se văd prin noul strat de lac.

Etapele de lăcuire a parchetului fără raschetare:

 

Lăcuirea parchetului din lemn, fără rașchetare înainte, se face doar pe o pardoseală impecabil de curată. Concret, etapele sunt următoarele:

1.Se spală parchetul cu mașina specială prevăzută cu monodisc, folosind  detergenți profesionali pentru parchet (noi folosim Bona), pentru a curăța în profunzime.

2.Ulterior se șlefuiește cu un disc abraziv fin care are rolul de a deschide porii stratului anterior de finisaj. În cazul în care se aplică lac peste un strat vechi de lac, recondiționarea este inutilă pentru că la un moment dat stratul nou aplicat se va exfolia.

3.La final se aplică unul sau două straturi de finisaj (lac sau ulei). Recomandarea noastră este utilizarea a două straturi de material de finisaj pentru a asigura protecția lemnului.  

 

Câteva aspecte pe care dorim să le precizăm referitor la recondiționarea parchetului din lemn

 

Aceste etape se respectă indiferent că vorbim despre  recondiționarea parchetului din stejar, frasin sau esențe din lemn exotic. Recomandarea noastră este ca parchetul să fie recondiționat de către profesioniști  pentru că sunt dotați cu mașini profesionale specializate și au cunoștințele, îndemânarea și experiența pentru a realiza lucrarea în modul în care vă doriți.

Ultimele stiluri de refinisare a parchetului din lemn

 

Când rașchetarea se face  în regim Do it yourself,  manual sau cu flexul, există riscul să puneți în pericol integritatea stratului de uzură și aspectul fin al lemnului,  fiind obligați la final să schimbați toată pardoseala din lemn. Astfel, economisind pentru lucrările de recondiționare a pardoseli,  riscați să plătiți încă o dată pentru un parchet nou.

 

De ce să recondiționezi parchetul din lemn?

Pentru a reda vitalitatea și aspectul elegant al lemnului.

reconditionare parchet lemn straificat sau masiv- finisaje bona- tendinte

Pentru că noile finisaje sunt atât de fine și atât de bine realizate încât puteți executa lucrări de amenajare interioare fabuloase.  Noile finisaje pentru parchet din lemn vă permit modificarea culorii într-o paletă generoasă, a texturii (catifelat, lucios, natural) și a aspectului,  obținând efecte vizuale senzaționale, folosindu-vă de același parchet vechi, dar cheltuind înjumătățit.

Prin recondiționarea parchetului luați o decizie ecologică,  de refolosire, noul Modern este ecologic și vă întoarce la îngrijirea naturii. iar dacă acest argument nu este suficient, materialele naturale, precum lemnul, contribuie la sănătatea familiei voastre.  

 

Am descris ce înseamnă recondiționarea parchetului din lemn pe înțelesul și pentru utilitatea voastră.  În cazul în care aveți de recondiționat parchetul din casa voastră sau doriți să faceți o nouă lucrare de montare a pardoselii,  vă așteptăm la noi în magazin cu sfaturi aplicate situației voastre.

Foto credit : Bona

Materialele de finiaje le gasiti aici:

Materiale parchet

Ai de reconditionat parchetul in casa ta? Cere-ne o oferta!

CERE OFERTA






    Articole asemanatoare

    Privacy Preference Center