Cum ar fi ca într-o dimineață geroasă de iarnă să deschizi ochii, fereastra să fie încărcată de nea, iar tu să fii relaxat știind că la tine în casă e mereu plăcut? Să  te dai jos din pat și, totuși, în ciuda sloiurilor la ferestre să simți căldura blândă cum îți încălzește corpul,  începând de la picioare, de la primul pas pe podea?

Nu e imaginație. E, de fapt, o realitate pe care o poți alege și pe care din ce în ce mai mulți români o aleg. E sistemul de încălzire în pardoseală. Iar azi, pentru că am fost provocați de clienții noștri cu întrebarea ”ce aleg pentru încălzirea în pardoseală parchet sau gresie? ” vă argumentăm ambele variante.  

Parchet Bole Curv 8 Modular

De ce să alegi sisteme de încălzire în pardoseală?

 

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt opțiunea modernă,  permițând încălzirea uniformă a încăperilor, spre deosebire de calorifere. Încă un plus este eliberarea căldurii de jos în sus, ceea ce duce la economie la factura termică, întrucât căldura se propagă pe verticală. Altfel, eliberezi pereții și, cel mai important, ai căldură sub tălpi toată iarna. 

Ce să aleg: gresie sau parchet?

Când vine vorba despre pardoseala propriu-zisă, primim de la clienți întrebarea ce să aleg: parchet sau gresie? Rata de transfer termic este mai bună la gresie decât cea a parchetului. Aceasta înseamnă că va trece căldura mai repede din pardoseală, dar există și un revers al medaliei. Pe cât de repede se încălzește gresia, pe atât de repede se răcește, ceea ce conduce la disconfort pe parcursul unei zile și un consum mai mare de combustibil pentru încălzirea spațiului. 

 In a evalua eficiența termică se iau în calcul finisaje – parchetul și gresia – iar în calcul intră grosimea plăcilor, stratul de șapă turnat, compoziția șapei etc. Așadar, sfatul nostru este să alegi între cele două după gusturi și preferințe, dar după ce pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui tip. La ora actuală se comercializează gresie aspect de  parchet, dar de ce ai cumpăra  o imitație rece, când poți avea un lemn cald și viu? 

In continuarea articolului îți prezentăm părerea noastră și alte informații utile despre sistemele de încălzire prin pardoseala și ce se montează peste acestea. 

De ce ai nevoie de un tip special de pardoseală și în ce constă?

 

Sistemele de incalzire prin  pardoseala degajă constant căldură, iar unele pardoseli pot fi afectate pe termen lung. Pe de altă parte, nu doar rezistența este un motiv – se montează doar pardoseli compatibile pentru ca eficiența să fie sporită – transferul de căldură să fie rapid și să nu crească nejustificat facturile. Parchetul potrivit trebuie să fie stabil dimensional și să aibă transfer termic bun, iar daca optezi pentru gresie, trebuie să fii sigur că este compatibilă și sa iei în considerare grosimea plăcilor.

Sistemele de încălzire în pardoseală cu agent termic

Când spunem că parchetul trebuie să aibă transfer termic bun, ne referim la felul în care căldura va trece prin parchet, cum aceasta va fi distribuită și cum va rezista și parchetul. E important să alegi parchetul potrivit pentru încălzire în pardoseală de la producători care îl comandă expres. Aceasta dacă nu vrei ca în timp să îți triplezi investiția, fără să fie nevoie să schimbi ce ai montat inițial. Ieftin nu înseamnă neapărat optim, nici măcar pentru buget.  Pentru rezistență în timp, parchetul montat peste sistemele de încălzire prin pardoseală  trebuie să fie neapărat compatibil. Pentru un plan personalizat, poți alege esența și pardoseala în urma unei vizite la sediul nostru, unde vor fi luate în considerare: bugetul, esența, finisajul, materialele necesare etc. 

Parchetul din lemn este varianta preferată de noi, iar motivele țin de estetică, confort și practic. Lemnul este un material natural, elegant atemporal și întotdeauna la modă. Lemnul este un material natural, așadar este plăcut la atingere, mai aproape de simțurile noastre. În plus, lemnul rămâne cald mai mult timp decât gresia, care este în sine un material rece. 

 

Tot ce trebuie sa stii despre parchetul stratificat pentru incalzire in pardoseala

Cum arată un sistem de încălzire în pardoseală și ce ai nevoie?

Sistemul de încălzire prin pardoseală transformă podeaua într-un mare calorifer. Așadar, pe sub parchet vor fi distribuite țevi alimentate cu agent termic. Peste aceste țevi se așează o plasă de protecție, iar peste plasă se va turna șapa. Pardoseala se lipește de șapă, iar la montarea plăcilor se va folosi un adeziv special – pe baza de Silan – pentru încălzirea prin pardoseală. Acest tip de adeziv este flexibil, nu conține apa și solvenți, fiind simultan și  alternativa sănătoasă, sigură. 

Parchet pentru încălzirea în pardoseală. Păreri și sfaturi

 

După cum am spus și mai sus, una din variantele compatibile cu sistemele de încălzire prin pardoseală este parchetul. Poate fi cel din lemn – dublu stratificat sau triplustratificat – sau parchetul laminat. A nu se confunda, diferențele dintre cele două tipuri sunt considerabile, am dezvoltat și în articolele anterioare acest subiect. 

Pe scurt, finisajul parchetului laminat este dat de o folie din material plastic, un furnir, iar placa este de tipul HDF – High Density Fiberboard. Parchetul stratificat este alcătuit în întregime din lemn, dispus în două sau trei straturi, dispuse perpendicular unul pe celălalt.

 

Parchet Stratificat

Pentru ca parchetul să fie eficient, grosimea plăcilor nu trebuie să depășească 14 mm. Aceasta pentru că lemnul este un bun izolator, așadar grosimi mai mari de 14 mm scad eficiența sistemului de încălzire. În acest spectru se încadrează parchetul masiv,  stratificat, cel laminat și gresia. 

Grosimea este un factor important, de aceea este preferat parchetul dublustratificat care are un indice de transfer termic mai bun. Cu toate acestea parchetul triplu-stratificat este mai stabil dimensional.

Parchetul va fi montat numai după ce șapa este uscată în întregime, iar sistemul a fost pus în funcțiune. 

Parchetul laminat pentru încălzire în pardoseală

 

Chiar dacă parchetul laminat se află în lista pardoselilor compatibile, este important de știut că nu împărtășește calitățile parchetului din lemn natural. În schimb, este opțiunea mai avantajoasă ca preț. Este bine să știi că parchetul laminat poate suferi modificări în timp din cauza căldurii, atât estetic, cât și dimensional.

Ce aleg: gresie sau parchet pentru încălzire în pardoseală? Pro și contra

 

Gresia este un material rece, chiar dacă este mai stabilă dimensional. Când este întreruptă încălzirea, vei păși pe o suprafață rece – vara, spre exemplu, sau când apar situații neprevăzute pe timpul iernii. Atât parchetul, cât și gresia sunt opțiuni pentru montarea peste sistemele de încălzire prin pardoseală. Alegerea este dictată de buget, gusturi și confort. Mai jos îți prezentăm pro și contra la ambele categorii. 

Avantaje și limitări ale parchetului pentru încălzire în pardoseală

Avantaje

  • Parchetul din lemn este întotdeauna o opțiune rafinată. Doar gândiți-vă la ultima casă cu parchet din lemn. Nu e așa că avea un aer sofisticat atemporal?
  • Parchetul din lemn dă casei o notă de noblețe. Mai mult chiar, prețul proprietății cu parchet din lemn crește, iar nota de ”high-class” poate aduce pe termen lung și beneficii financiare.
  • Parchetul este o investiție pe viață. Acesta poate fi refinisat în repetate rânduri.
  • Parchetul din lemn nu se demodează. A fost folosit de nobilii francezi și în continuare este montat în case elegante. 
  • Este o suprafață caldă, chiar și când este întreruptă alimentarea cu agent termic. Pe timpul verii poți merge desculț fără griji, dar și iarna când, din variate motive, încălzirea este întreruptă. 
  • Există o varietate de finisaje și esențe din care poți alege. Ba mai mult, te poți bucura de aspectul unic al parchetului de lux – Bole sau Design – despre care am povestit și în alte articole. 
  • Este rezistent în timp și poate fi refinisat atunci când apar semne de uzură, în  repetate rânduri.
  • Dacă vrei să aduci o schimbare casei, nu e neapărat nevoie să schimbi parchetul. Doar îl refinisezi și schimbi culoarea sau finisajul. Vei avea un interior cu totul nou. 
  • In casele cu copii, lemnul este întotdeauna o opțiune sănătoasă: este un material cald și natural. 

Limitari

  • Prețul poate fi mai ridicat în comparație cu cel al gresiei, dar până la urmă vorbim despre confort personal și rafinament. 
  • Pot apărea rosturi cauzate de variațiile de căldură și umiditate. Pentru a diminua acest aspect, optați pentru parchet cu îmbinare mecanică – click.

Avantaje și limitări ale gresiei pentru încălzirea în pardoseală

Avantaje

  • Suprafața este mai rezistentă la zgârieturi.
  • Se întreține mai ușor. Nu este necesar să curățați suprafața cu o soluție anume. 
  • Este rezistent în cazul unei inundații. 

Limitari

  • Gresia este o suprafață rece, un detaliu important atunci când încălzirea este întreruptă.
  • Gresia se sparge și necesită înlocuire. 
  • Colecțiile de gresie au durată de viață limitată, de aceea odată spartă o placă montată în urmă cu puțini ani, e posibil să ai nevoie să înlocuiești întreaga pardoseală. 
  • Gresia depinde mult de tendințe. Dacă modelul de gresie nu mai este la modă ( ceea ce se întâmplă frecvent, fiind un material modern) va trebui să înlocuiești toată pardoseala. 
  • Gresia este rece și nu este o suprafață de joacă pentru copii. 

Ce podea recomandăm noi pentru încălzire în pardoseală?

 

Noi recomandăm parchetul din lemn natural. 

 Aceasta pentru că noi iubim lemnul, acel material elegant și care pare să poarte emoția copacului și experiența anilor care l-au crescut puțin câte puțin. 

Iubim  lemnul prin noblețea pe care o aduce interioarelor. 

Ne place lemnul pentru că este versatil în finisaje și, din același parchet, poți realiza variații infinite de aspect.  

Ne place parchetul din lemn pentru că este unic prin fiecare fibră a arborelui și care, prin lumină și întuneric, prin noduri și alburn, spun o poveste de viață. Uneori o viață seculară de copac. 

Iubim lemnul că este modul în care noi, citadinii, ne mai putem întoarce la natură în propriile case. 

Noi am alege lemnul. Voi ce alegeți?