Când vine vorba de parchet, nimic nu se compară cu primele zile. Aspectul proaspăt poate fi menținut in timp, iar pentru aceasta, Alma Parchet recomandă îngrijirea corespunzătoare a parchetului încă din prima zi. 

În continuare vom discuta despre principalele probleme care duc la schimbarea parchetului și, pe scurt,  despre principalele tipuri de parchet și durata lor de viață. 

Probleme frecvente care duc la necesitatea schimbarii parchetului

renovare apartament- grija la parchet

Îngrijirea necorespunzatoare 

 

Este primul factor adus în discuție, asta pentru că este o problemă frecvent întâlnită. Mobila grea și mutarea ei prin împingere, soluțiile universale de curățare, excesul de apă – toate acestea, și nu numai, duc la degradarea treptată a finisajului sau chiar a parchetului. Încă din prima zi este util să optați pentru amplasarea barierelor de praf la intrarea in locuinta, echiparea picioarelor mobilierului cu protectii din pasle, protecții în spațiile cu scaune de birou, să evitați excesul de apă prin folosirea unui spray mop și să utilizați exclusiv soluții profesionale de curățare, dedicate lemnului.

 

Mucegaiul 

 

Este cauzat de condens și poate fi depistat prin observarea schimbărilor de culoare și de miros. Plăcile afectate nu pot fi păstrate, soluția fiind înlocuirea acestora. 

renovare apartamente

Cariile 

Cariile sunt insecte care macină și consumă lemnul. Sunt întâlnite în special în zonele cu multă vegetație, cu precădere la parter. Dacă observați că vă confruntați cu această problemă, cel mai bine este să înlocuiți tot parchetul. Înlocuirea parțială poate omite o parte din insecte care vor continua să strice lemnul, indiferent cât de mică este acea parte rămasă.

Desprinderea plăcilor 

 

Aceasta are două cauze: fie adezivul folosit este de calitate inferioară, fie nu corespunde cu tipul de parchet și cu suportul pe care acesta este montat. 

Tipurile de parchet, durabilitatea și când schimbați fiecare tip

 

Parchetul din lemn masiv

 

Vom începe prezentarea cu cel mai  trainic din listă – parchetul masiv. Durata de viață poate ajunge chiar și la 70 de ani, însă trebuie să aveți grijă la numărul de recondiționări. Fiecare schimbare a finisajului subțiază stratul de uzură care măsoară între 5 și 10 mm – aproximativ 5-8 recondiționări. Pe lângă rezistență, parchetul masiv este ales și pentru aspect. Puteți alege finisajul și lemnul din care este confecționat, opțiunea fiind dictată de gusturi și de spațiul în care urmează să fie montat parchetul.

Parchet stejar Ebony

Parchetul stratificat 

 

Următorul din listă este parchetul stratificat. Este adesea confundat cu parchetul laminat, însă diferența dintre cele două tipuri este destul de mare. Parchetul stratificat poate fi dublu-stratificat sau triplu-stratificat și este realizat în întregime din lemn. Straturile sunt dispuse perpendicular pentru a oferi parchetului stabilitate dimensională. Stratul de uzură masoara între 3 și 6 mm. Durata de viață poate ajunge și la 40 de ani.

parchet lemn stratificat modular bole Curv8_lux
Parchet lemn stratificat modular Bole Curv8_lux

Parchet laminat

 

Ultimul este parchetul laminat, este o pardoseala, deoarece nu are lemn in compozitie. Acesta este compus din HDF și dintr-o folie plastica aplicată pe post de strat de uzură și care imită aspectul lemnului. Pentru că nu este o pardoseală din lemn, nu poate fi recondiționată. Garantia poate ajunge și la 30 ani pentru spatiile rezidentiale, poate rezista, în condițiile în care a fost bine îngrijit si ferit de umiditate.

parchet laminat

Recomandări privind întreținerea 

 

După cum am menționat și mai sus, recomandăm utilizarea soluțiilor profesionale de curățare. Motivul este simplu – soluțiile concepute pentru lemn vor proteja materialul. Detergenții universali pot fi prea duri si, chiar dacă nu se observă o deteriorare bruscă, în timp pot fi tot mai vizibile efectele negative. Mopul și găleata pot fi înlocuite cu un spray mop pentru a evita excesul de apă. Apa duce la umflarea plăcilor, ajungându-se astfel la reparații costisitoare.  

Un alt aspect important este tipul de lemn din care este făcut parchetul. Pardoselile trainice sunt confecționate din esențe tari – stejarul, salcâmul, fagul, cireșul, speciile exotice etc. Puteți opta cu succes și pentru esențe mai puțin dure, doar că finisajul trebuie să se potrivească tipului de trafic. 

Pentru consiliere de specialitate și informații suplimentare, vă așteptăm în showroom! Îți putem răspunde la întrebări și online.