Accesoriile necesare pentru montarea parchetului : Plinte parchet, adezivi, finisaje

 

Când evaluați lucrarea de montare a pardoselii este important să nu vă opriți din evaluare și din estimarea costurilor doar la parchet. La acestea se mai adaugă plinte, adezivi, finisaje și, bineînțeles, manopera. În continuare vă descriem etapele și importanța fiecărui tip de material. 

 

Calitatea parchetului care urmează a fi montat este importantă, indiscutabil, însă la fel de importante sunt și materialele utilizate în proces, de la adeziv, până la finisajul ales.

În continuare vorbim despre materialele utilizate în procesul de montare a unei pardoseli din lemn și despre importanța calității acestora.

De ce să alegem calitatea inclusiv pentru accesorii pentru  parchet sau materiale de montaj și finisare ?

 

Când porniți pe drumul renovării și ajungeți la parchet, luați de la început în calcul că pe lângă parchetul în sine, veți avea nevoie și de adeziv, chit, ulei/lac, plinte etc.

În febra renovărilor și a abundenței de costuri, tentația utilizării  materialelor de o calitate discutabilă crește, însă vă garantăm că nu este o soluție și nici măcar o economisire. 

De ce? Pentru că accesoriile și materialele de slabă calitate pot afecta trăinicia pardoselii montate și în loc să optați pentru o simplă recondiționare după 10 ani, vă veți lovi de diverse reparații care atrag cu sine costuri.

workshop refinisare parchet lemn designeri arhitecti demo

Parchetul și soluțiile de pregătire, dar care sunt acestea și de ce sunt necesare?

 

Montarea parchetului este un ritual care trebuie respectat pas cu pas pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Pașii potriviți, în ordinea corectă, materialele de calitate și, bineînțeles, mâna unui profesionist fac din lucrare o opera de artă.

Importanța șapei pentru o pardoseală frumoasă

Primul element este șapa care, de cele mai multe ori este turnată de către constructori. Dacă aceasta lipsește sau dacă este denivelată se intervine cu turnarea șapei, pentru primul caz, sau cu o șapă autonivelantă, pentru cazul al doilea.  O șapă frumos nivelată corespunde cu o pardoseală dreaptă, fără diferențe neplăcute de nivel.

După ce șapa este corespunzător pregătită, urmează adezivul. Scopul utilizării  acestuia este sugerat de nume, are rolul de a lipi plăcile de parchet de șapă. Calitatea adezivului dictează și trăinicia pardoselii.

montaj parchet lemn lucrare Alma Parchet

Cum se realizeză șapa

 

Pentru că nu  întotdeauna clienții au timp sau răbdare  ca șapa să se usuce, există anumite tehnici și produse  care au rol de barieră de vapori ( amorsă) pentru a nu afecta parchetul. 

 

Grosimea șapei este de 5-10 cm, iar timpul de uscare depinde atât de grosime, cât și de existența aditivilor în compoziție. După ce s-a turnat șapa se măsoară nivelul de umiditate, la 2% umiditatea a șapei corespunzând 8-12 % umiditatea din lemn.

 

Pentru un nivel de umiditate de mai mare de 2% CM  se aplică amorsă pe șapă, în două straturi, care are rol de barieră de vapori. Aceasta este aleasă  în funcție de gradul de umiditate (poliuretanice sau epoxidice). 

 

Ca produsele să fie compatibile și să nu existe probleme, recomandarea noastră este ca amorsa și adezivul de la același producător.

Lipirea parchetului din lemn de șapă

 

Plăcile de parchet sunt lipite de șapă, urmează chitul. Acesta are rolul de a umple rosturile dintre plăci și, dacă există, defectele naturale ale lemnului, în special ale parchetului rustic, precum crăpăturile și nodurile. După uscarea chitului se intervine cu  rașchetarea parchetului,  pentru ca suprafața să fie fină și lipsită de surplusul de chit. 

Aplicarea finisajelor pe parchetul din lemn 

Pe suprafața rașchetată și fină se aplică un strat de grund (primer) doar dacă finisajul ales este lacul. În cazul în care optați pentru ulei, grundul nu este necesar. Stratul de ulei/lac se aplică în două rânduri.

După aplicarea și uscarea finisajului ales urmează aplicarea plintei. Aceasta este din lemn, PVC sau MDF (Medium Density Fibreboard)  care este disponibilă în două variante: plintă laminată sau cu folie de hârtie. Opțiunea este dictată, firește, de gusturile personale. 

finisaje parchet bona

Plinta pentru parchet desăvârșește lucrarea. Tipuri de plinte

Plinta desăvârșește o lucrare de montaj parchet. În lipsa plintelor pentru parchet, camera arată neterminată. Se văd îmbinări neplăcute, spații și până și cel mai frumos parchet este umbrit de aceste imperfecțiuni. 

plinta stejar lacuita

    • MDF cu folie de hârtie – plinta MDF cu folie de hârtie este, după cum sugerează și denumirea, realizată din plăci de MDF acoperite cu folie de hârtie care oferă aspectul plintei.
    • MDF laminat – spre deosebire de cea menționată mai sus, această plintă este laminată cu plastic și este disponibilă în diverse culori și modele. Este important de reținut, plinta laminată tinde să reziste mai mult decât cea cu folie de hârtie.
    • Plintă din PVC – această plintă este utilizată în combinație cu parchetul laminat și este realizată în întregime din plastic.
    • Plintă din lemn masiv – este realizată în întregime din lemn de stejar și poate fi finisată după placul dumneavoastră, simplă sau cu model.

 

  • Plinta din lemn cu furnir – acest tip de plintă este realizată din lemn de rășinoase, de obicei brad, și ia culoarea și finisajul dorit cu ajutorul furnirului din esența respectivăa care este aplicat peste plinta suport.

 

Recomandarea noastră în materie de  produse de finisaj pentru parchet

 

Noi vă oferim plinte adecvate pentru orice tip de parchet și potrivite pardoselilor de culori variate, astfel încât să vă bucurați de un aspect interior armonios și durabil. 

 

Alma Parchet Natural recomandă și distribuie accesorii furnizate de  Bona pentru montaj și finisare. 

Bona este o companie înființată în 1919, are sediul în Suedia, s-a răspândit în peste 90 de țări și furnizează produse de înaltă calitate pentru rezultate lipsite de compromis.

 

Pentru a vă simplifica efortul vă ajutăm cu lucrări de montaj pachet, la cheie.