Tot ce trebuie să știi despre parchet stratificat
De ce am ales să vorbim despre parchet stratificat în acest articol? Pentru că acesta vă asigură în case durabilitatea lemnului, stabilitatea dimensională a podelei prin modul de îmbinare al straturilor de lemn din diferite specii, pentru că este elegant și aduce mirosul pădurii în locuințele voastre. În plus, în ultimul an parchetul din lemn stratificat s-a dovedit a fi popular în rândul persoanelor care și-au renovat locuința.
Dacă anul 2018 este cel în care v-ați propus să demarați un proiect de renovare a căminului personal sau a biroului în care vă desfășurați activitatea profesională, este bine să porniți la drum cu informații concrete din piață. Acestea vă vor ajuta să faceți cele mai bune alegeri în limita bugetului pe care îl aveți disponibil.
Dat fiind faptul că vorbim de proiecte de renovare interioară a spațiilor, este important să ne axăm de la început pe opțiunile disponibile de parchet întrucât acesta va juca un rol esențial în proiectul vostru. Există trei variante mari pe care le puteți considera: parchetul masiv, stratificat sau laminat. Astăzi vom detalia câteva dintre cele mai importante caracteristici ale parchetului stratificat, una dintre variantele cele mai populare în această perioadă.
Caracteristici specifice ale parchetului stratificat
O varietate de specii de lemn sunt utilizate pentru producerea parchetului stratificat (dublu sau triplu) disponibil în magazinele de specialitate. Această variantă de pardoseală reprezintă o opțiune stabilă din punct de vedere dimensional, asigurând confortul necesar indiferent de spațiul în care este montat acesta. În plus, podeaua din lemn stratificat asigură menținerea căldurii și are o rezistență dovedită pe termen lung.
Mireasma plăcută a lemnului este adusă în casele de pretutindeni de către variantele de parchet stratificat preferate. Ușurința de instalare și cea specifică procesului de întreținere transformă această podea în varianta favorită a celor care își renovează locuințele. În plus, garanția de minim 30 ani acordată pentru acest tip de parchet reprezintă un alt factor care înclină balanța în favoarea acestuia.
Pe piață există în acest moment diverse modele de parchet de lemn stratificat pe care le puteți considera. Printre acestea, cele de lux sunt recunoscute datorită confortului sporit pe care le asigură și a designului deosebit pe care îl afișează. Aspectul și duritatea podelei este redată de către stratul de uzură a parchetului care poate avea grosimi cuprinse intre 1 si 6 mm. Un parchet stratificat durabil și de calitate permite recondiționarea de cel puțin două ori. Astfel, cu cât este mai gros stratul de uzură, cu atât mai lungă este durata de viață a podelei.
Parchetul triplu stratificat: 10 mm sau 14 mm?
În funcție de numărul de straturi utilizate pentru producția parchetului, pe piață veți găsi disponibil atât parchet dublu cât și triplu stratificat. Acesta din urmă include trei straturi de lemn, unul din esență nobilă iar celelalte două din material rășinos. Beneficiile cele mai importante ale acestui tip de pardoseală sunt reprezentate de rezistența sporită a materialelor utilizate la schimbările de temperatură, riscul scăzut de deteriorare sau umflare și durabilitate.
Variantele de 10 și respectiv 14 mm de parchet triplu stratificat sunt considerate extrem de avantajoase pe termen lung. Acestea asigură eleganța ambientală și, în plus, sunt ușor de întreținut. Stabilitatea dimensională a pardoselii este dată de stratul de contrabalans, aceasta fiind o alegere mai stabila decât parchetul dublu stratificat.
Pentru a rezuma ideile, când alegeți parchet stratificat recomandarea noastră este să urmăriți patru criterii esențiale:
- esența de lemn din care este făcut stratul de uzură – aceasta dă rezistența materialului și aspectul plăcut;
- numărul de straturi – care conferă stabilitatea dimensională, parchetul triplustratificat fiind mai stabil decât parchetul dublu stratificat;
- grosimea stratului de uzură – un strat de uzură mai gros vă permite un număr mai mare de recondiționări și prelungește durata de viață a parchetului;
- finisajele – țin strict de opțiunea estetică, dar este important ca parchetul să vă placă pe termen lung.
Pentru o locuință confortabilă și modernă, aceste variante de podea sunt recomandate întrucât rezistă mulți ani, fără a se deteriora și fără a-și schimba aspectul atractiv. Calitatea materialelor utilizate, rezistența pe termen lung precum și durabilitatea parchetului triplu stratificat de 14 mm îl clasează în topul preferințelor în acest an.