Parchet din lemn masiv ca prima mobilă în casă

Nu exagerăm când spunem despre parchet din lemn masiv că este prima mobilă în casă. Imaginați-vă doar că ați terminat locuința de construit, ați vopsit pereții. E frumos, e curat, e acasă, dar e gol. Imediat ce montați parchetul spațiul se umple de mirosul și culoarea lemnului.  Textura naturală atinge fin tălpile. Acum ești cu adevărat acasă!

Apoi, odată montat parchetul toată amenajarea și alegerea mobilierului se învârte în jurul pardoselii.  O mulțime de întrebări despre amenajarea interiorului îți apar în  gând și toate au un punct comun: parchetul din lemn masiv pe care l-ai montat.

Din ce de specie să aleg parchetul din lemn masiv?

Înainte de a fi montată podeaua ai avut o altă dilemă: din ce specie de lemn să alegi parchetul din lemn masiv?

Parchetul din stejar este autohton, elegant și prietenos. Pe de altă parte, lemnul exotic inspiră rafinament și mister, precum țările îndepărtate în care a crescut copacul din care este fabricat acest parchet de lux.

Parchet din stejar

Parchetul din stejar este popular și cunoscut din pădurile locale, așadar este perfect integrat climei locale. Este lemn dur, stabil și se comportă bine odată montat. E prietenos, precum românii!  Stejarul are un aspect elegant și sobru, potrivit oricărui interior. Fibra lemnoasă pare să spună povestea arborelui de odinioară.

parchet din lemn masiv de stejar

Parchetul din stejar este prietenos la finisaj. Poate fi băițuit  absolut în orice culoare. Îți permite ca acum să îl faci roșu, iar peste 10 ani după rașchetarea de întreținere să în transformi în verde. Toată lumea ar putea crede că ai montat parchet nou.

Parchetul exotic

Parchetul exotic este rafinat, modern și inspiră luxul la scară înaltă. Textura lemnului este unică, în culori naturale deosebite. Nuanțele naturale variate, texturile unice, nervurile deosebit evidențiate fac lemnul din Palisandru, Iroko, Jatoba, Kurupaya sau Merbau să își merite denumirea de parchet de lux.

Parchet exotic merbau

Parchetul  merbau

Parchetul de merbau are toate calitățile pentru o podea de calitate: este dur, stabil, cu un stat de uzură mare și o durată de viață lungă. Este cald și plăcut la atingere, de parcă ar fi păstrat în fibra sa din temperatura de pe coasta Asiei de Est.

Parchetul exotic din merbau mai are un atuu grație țării originare a lemnului. Crescut în  Indonezia, Vietnam, Tailanda sau Malaezia, lemnul de merbau respinge apa, ceea ce îl face rezistent la umiditate crescută, perfect pentru băile și bucătăriile românilor.

Iar dacă vă gândiți că parchetul masiv fabricat din specii exotice este scump, avem vești bune pentru voi!  Spre exemplu Merbau este la un preț competitiv, umăr la umăr cu stejarul local.

Trebuie să mai desființăm un mit, cum parchetul stratificat ar fi mai ieftin decât cel masiv. Ei bine, surpriza este parchetul stratificat este la costuri similare cu parchetul masiv “la gata” (după montare parchet și plinte, finisaj).

Altă dilemă! Cum aleg culoarea parchetului din lemn masiv pentru casa mea?

Culoarea parchetului din lemn masiv este o chestiune de gust. Vă facem unele recomandări practice totuși, care să vă ajute să Culoare parchet din lemn masiv vă puneți în valoare spațiul și să întrețineți podeau din lemn mai simplu.

Dacă aveți un living de dimensiuni reduse, parchetul de culoare deschisă vă ajută să dați amploare spațiului și să creați un ansamblu luminos. În plus, tonurile deschise aduc un tonus bun. Parchetul gri este la modă în ultimii ani și aduce o mulțime de avantaje. Se îmbină armonios cu pereții albi sau mobilierul negru și se curăță ușor. Mai e ceva! Deși se spune că griul este neutru, parchetul gri personalizează interiorul.

Când ai camere mari, generoase, cu ferestre luminoase pachetul brun-roșcat sau venghe dau un aer clasic- rafinat. Puteți alege parchet exotic, precum merbau, wenge sau amarante, cu tonurile sale roșii – pline. Este mai dificil de întreținut, trebuie curățat mai des, dar cu siguranță în combinație cu mobilierul potrivit parchetul exotic dă eleganță interiorului.

Cum aleg mobilierul în funcție de parchetul din lemn masiv?

Parchetul din lemn masiv este cel care aduce pentru prima oară culoarea în casa voastră și de la parchet pornește întreaga amenajare   de interior.

Alegeți uși în nuanțe deschise, similare parchetului pentru locuințele mici și mobilier în culori vii. Cu negru nu greșiți niciodată, dar prin nuanțele vesele aduceți vitalitate căminului vostru.

parchet din lemn masiv design interior

Pentru parchetul de culori închise, ușile de interior vor fi alese în nuanțe similare. Dacă atmosfera vă pare încărcată și doriți să încălziți coloristica podelei, puteți monta plintă  sau lambriuri cu câteva tonuri mai deschise decât parchetul masiv sau în aceeași nuanță cu peretele.

Pentru parchetul wenge, mobilierul crem- cald creează un contrast armonios. De fapt, aceasta este esența îmbinării culorilor între parchet și mobilă: Contrast și Armonie!

Sursa foto: pexel/ pixabay.com