Ce alegi? Parchet tip dusumea sau parchet clasic?

 

Cum ar arata pardoseala visurilor tale? Ai alege acel parchet dusumea, cu lamele late ce te trimit cu gandul spre casa bunicilor sau, dimpotriva, spre un interior ultra-modern? Ti-ar placea acel parchet din lemn cu lamele inguste ce dau o nota clasica interiorului?

Oricare ar fi visul tau, parchetul din lemn este intotdeauna o optiune eleganta, de calitate si sanatoasa pentru familia ta.

Daca deja ai decis ca vei monta parchet stratificat in locuinta, te felicitam, iar prin  acest articol iti descriem ce inseamna parchetul 1 strip (de tip dusumea) si 3 strips (clasic) si, in acelasi timp, iti facem un scurt ghid de stil pentru a afla si in ce tipuri de amenajari interioare se incadreaza cele doua.

Parchet dusumea (1 strip) versus parchet cu aspect clasic (3 strips)

De cele mai multe ori alegem pardoseala cu ochii si cu sufletul, de aici diferenta de clasificare intre parchet de tip dusumea si clasic poate fi chiar importanta pentru tine. Daca din punct de vedere al modului in care este realizat parchetul stratificat exista doua categorii, dublu si triplustratificat, un alt mod de a clasifica, si implicit alege, din punct de vedere estetic/ vizual, criteriu dat de dimensiunea placilor.

Parchet stratificat 1 strip - 188 mm

Parchet stratificat 1 strip – 188 mm

Parchet stratificat 3-strip

Parchet stratificat 3-strip

Parchet stratificat 2-strip

Parchet stratificat 2-strip

Parchetul tip dusumea (1 Strip, full plank sau monolamelar)

Ceea ce in limbajul comun este parchetul de tip dusumea, pe piata de pardoseli poate fi regasit cu denumirile de parchet stratificat 1 strip, monolamelar sau full plank ( placa intreaga). Aceasta pentru ca parchetul este format dintr-o singura placa cu latime intre 120  si 188 mm, iar lungimea standard este intre 1800 mm si 2266 mm.

Parchet triplustratificat Stejar Gold FP

Bineinteles, mult mai elegant si impactant vizual este parchetul stratificat de 188 mm, cel de latime superioara. Acesta este cu adevarat parchetul care reda aspectul dusumelei, asa cum ai vazut-o in casa bunicilor sau in casele amenajate in cele mai moderne stiluri.

Lungimea lamelei este, de asemenea, mai mare, de pana la 2266 mm, pastrand aspectul traditional al dusumelelor. Datorita latimii, respectiv lungimii superioare, un pachet are pana la 3.41 mp de parchet.

Parchet Stratificat Stejar 1 Strip Electric Light 188

Parchet Stratificat Stejar 1 stripElectric Light

Parchetul 2 sau 3 strips (clasic)

 

In cazul parchetului 2 sau 3 strips, placa este formata din 2 sau trei lamele de parchet, care au aspectul vizual a doua, respectiv trei, randuri de fasii (strips) din lemn. Se mai numeste parchet stratificat cu 3 lamele datorita aspectului.

Placa de parchet de 3 strips are 188 mm, lungimea maxima fiind de 2266 mm.

Parchet Stratificat Stejar 3 Strip Assam
Stiluri de amenajari interioare unde parchetul de tip dusumea aduce un plus de bun gust

 

Parchetul de tip dusumea este versatil si se incadreaza cu usurinta in stiluri de design interior moderne, in tendinte. De la stilul rustic care ne aminteste de casa bunicii, la minimalismul simplist, dusumeaua are propriul farmec.

Dusumea in amenajarile rustice

Nu poti spune dusumea fara sa asociezi in minte mirosul lemnului care te imbie si iti incanta ochii. Placa lata de parchet aduce originalitate interiorului in stil rustic, amenajat din lemn cu grinzile grele din acelasi material. Simplitatea si materialele naturale sunt cele care dau farmec amenajarii, iar mobilierul pastreaza liniile traditional rustice.

parchet stejar masiv de lux

Dusumeaua in amenajarile interioare in stil industrial

Stilul industrial este un exemplu unde nefinisat inseamna chic. Peretii din caramida bruta, nefinisata, tevi si ventiloconvectoare la vedere, rafturile din  materiale simple si canapelele pe masura aduc o nota de stil autentic interioarelor. Ce poate fi mai potrivit intr-un stil simplu, de impact, decat o dusumea din lemn?

Dusumea din lemn in stilul Boho Chic

parchet-frasin-natur

Dusumea din lemn in stilul Vintage

Parchetul de tip dusumea din lemn in amenajari minimaliste sau futuriste

Esenta minimalismului se descrie in trei cuvinte: putin, simplu si functional, iar in aceste trei trasaturi cea mai potrivita pardoseala este cea de tip dusumea. Cu o varietate de optiuni in ce priveste coloristica, parchetul de tip dusumea reda interiorului simplitate, confort si eleganta.

parchet masiv iroko