Una dintre cele mai moderne și noi modalități pentru a obține un confort termic sporit pe perioada iernii este apelarea la un sistem de încălzire prin pardoseală. Însă pentru a oferi maximum de randament este foarte important să alegi o varianta de parchet care să fie compatibilă cu acest tip de încălzire și care să corespundă și intențiilor estetice vizate. Cum lucrurile trebuie corelate, ne-am gândit să îți oferim mai jos câteva informații despre tot ce trebuie să știi despre parchetul pentru încălzire prin pardoseală.

Decizia de a monta un sistem de încălzire prin pardoseală este una foarte bună, mai ales dacă ai copii mici sau animale de companie. Încălzirea asigurată va fi uniformă, fără locuri mai reci sau mai calde, sistemul este simplu de montat și întreținut, oferă eficiență energetică și permite optimizarea spațiului aflat la dispoziție, prin renunțarea la radiatoare.

Cum nu orice tip de parchet este potrivit pentru a fi utilizat cu sisteme de încălzire prin pardoseală, este foarte util să știi care sunt variantele de parchet sau de pardoseală care sunt cele mai compatibile cu acest sistem de climatizare.

De ce trebuie să ții seama atunci când vrei să treci la un sistem de încălzire prin pardoseală?

Există o serie de detalii care sunt absolut necesare pentru reușita proiectului. Printre cele mai importante, avem aspectul legat de faptul că, pentru instalare va fi nevoie de o șapă, ceea ce presupune că nivelul podelei poate crește cu câțiva centimetri, ceea ce poate impune alte modificări în amenajare.

Costurile de montare pentru acest tip de sistem sunt mai ridicate decât cele necesare pentru montarea altor sisteme de încălzire. Însă, în timp, vor fi amortizate, prin faptul că apa ce va circula prin sistem, va trebui să fie încălzită la o temperatură mai mică decât cea pentru sistemele de încălzire tradiționale, cu centrale și radiatoare.

Tipul și calitățile parchetului, precum și alegerea unei variante cât mai potrivite, vor juca un rol esențial în eficiența proiectului, în obținerea temperaturii dorite și în felul în care se va comporta și va rezista podea în timp.

Tocmai de aceea, este bine ca, înainte de a trece la implementare, să ceri informații detaliate, de la specialiști și să te documentezi cât mai bine în privința tuturor aspectelor implicate, de fiecare dintre alegeri.

Care sunt cele mai bune variante de parchet pentru încălzirea prin pardoseală?

Pe piață există în clipa de față numeroase variante de parchet, potrivite pentru încălzirea prin pardoseală. Ele sunt produse și îmbunătățite pentru a asigura cât mai bine proprietățile tehnice de care este nevoie pentru un astfel de sistem, precum: conductivitate termică bună, rezistență la temperaturi mai ridicate, păstrarea caracteristicilor și aspectului o perioadă cât mai lungă.

Printre cele mai bune variante de parchet pentru încălzire prin pardoseală avem:

  1. Parchetul stratificat

Fie că vorbim de varianta de parchet dublu stratificat sau triplustratificat, ambele tipuri, în funcție de anumite caracteristici și recomandări oferite de producător, sunt cele mai potrivite pentru a fi utilizate cu sisteme de încălzire prin pardoseală. De aceea, ele reprezintă o soluția estetică și tehnică, preferată de majoritatea proprietarilor de locuințe și case.

Parchetul stratificat asigură densitatea, grosimea, transferul termic și rezistența la căldură și variații de temperatură adecvate pentru acest tip de încălzire, conservându-și cel mai bine aspectul și proprietățile inițiale în timp. Dacă este ales cum trebuie și montat conform specificațiilor, el va oferi o încălzire eficientă și avantajoasă, ce va confirma beneficiile pentru care acest tip de încălzire este atât de apreciat.

  1. Pardoseala de SPC

Pardoselile de tip Stone Plastic Composite reprezintă o altă variantă de podea ce poate fi utilizată cu încredere pentru sisteme de încălzire prin pardoseală. Compoziția specifică, ce permite obținerea unui produs cu duritate ridicată și transfer termic foarte bun, este în prezent o altă soluție preferată de un număr din ce în ce mai mare de proprietari.

Faptul că poate fi personalizată într-o multitudine de variante și imitații de esențe lemnoase, o face o opțiune foarte bună și cu costuri avantajoase pentru mulți dintre cei interesați de eficiență și de a obținere încălzire prin pardoseală cu costuri cât mai bune.

  1. Parchetul laminat

Parchetul laminat este unul dintre cele mai populare tipuri de pardoseli pe piață și poate fi montat peste sisteme de încălzire în pardoseală, în special modelele de 8 mm grosime. Se poate monta peste sisteme cu agent termic sau electrice, pentru montaj fiind necesară și folie pentru încălzire în pardoseală.

Avantajul parchetului laminat este diversitatea de modele și prețul accesibil.

  1. Parchetul din lemn masiv exotic, în condiții speciale

O altă variantă de parchet ce poate fi compatibilă, în anumite condiții și cu anumite proprietăți, cu încălzirea prin pardoseală este cea de parchet din lemn masiv pentru încălzire în pardoseală. E nevoie să acordați atenție grosimii și speciei. Teak, Iroko, Doussie si Merbau sunt specii recomandate prin stabilitatea dimensională.

In plus, e recomandat ca lamelele sa aibă lățimea mai îngustă de 100 mm si grosimea de maxim 15 mm. Montarea cu echipe specializate si materiale de calitate, asigura confort, rezistenta si durata mare de viata. Întreținerea se face cu soluții speciale pentru parchet din lemn.

De ce este parchetul triplu stratificat cea mai practică alegere pentru încălzirea prin pardoseală?

Parchetul triplu stratificat este în clipa de față cel mai apreciat, practic și estetic produs compatibil cu sisteme de încălzire prin pardoseală. El asigură cel mai bine, cele mai multe dintre caracteristicile tehnice de care un parchet cu această destinație are nevoie.

Parchetul triplustratificat oferă o conductivitate și rezistență termică ridicată, ceea ce conduce la obținerea confortului dorit și la rentabilitatea investiției pe termen lung. Acest detaliu face ca, deși investiția inițială este ceva mai mare, eficiența energetică să fie mai bună și rezultatul obținut să fie pe măsura așteptărilor și de durată.

Parchetul triplustratificat are grosimea și densitatea potrivite, pentru a permite transferul căldurii la parametrii recomandați. Acest detaliu face ca el să asigure, în condiții foarte bune, atât temperatura dorită, dar și să reziste mult mai bine în timp la toate variațiile care survin.

Este foarte stabil dimensional, ceea ce permite să nu se deformeze sau să sufere modificări în timp, păstrându-și vreme îndelungată aspectul și proprietățile inițiale.

Astfel dacă dorești un sistem de încălzire prin pardoseală, finisat cu o variantă superioară de pardoseala, optează pentru parchet dublu sau triplustratificat sau pentru o pardoseală SPC. Alege produse sigure, de la magazine de specialitate și o echipă execuție calificate. Investiția este una importantă, cu beneficii multiple, pe care nu are sens să le ratezi alegând soluții sau produse din surse nesigure.

Dacă vrei calitate, la Alma Parchet îți prezentăm mai multe soluții de produse, astfel încât să le alegi pe cele pe care le consideri cele mai potrivite și avantajoase!