Sistemele de incalzire prin pardoseala electrice sau cu agent termic au avantajul distribuirii uniforme a caldurii pe intreaga suprafata a pardoselii, asigurand astfel un confort termic ridicat. Caldura circula de jos in sus, incalzind mai intai picioarele, care sunt cele mai sensibile extremitati ale corpului uman.

Eficienta

Pentru ca sistemul de incalzire prin pardoseala sa fie foarte eficient si sa aduca serioase economii banesti, este necesar sa aveti o foarte buna izolatie a cladirii, atfel incat peretii si podeaua sa aiba pierderi minime de caldura.

Pe sistemele de incalzire in pardoseala, se recomanda parchetul dublu stratificat, parchetul triplustratificat, cat si parchetul masiv confectionat din anumite specii de lemn: merbau, iroko, teak, doussie, de asemenea sunt pretabile toate tipurile de parchet industrial.

parchet lemn

Recomandari generale:

  • Instalatia de incalzire sa fie finalizata si racordata la gaz, cu posibilitate de pornire a incalzirii;
  • Sapa sa fie turnata cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea protocolului de uscare;
  • De preferat, se folosesc lamele de parchet masiv cu format mic – latimea lamelei trebuie sa aiba maxim 90 mm latime;
  • In toate cazurile grosimea parchetului sa fie mai mica de 22 mm;
  • Se foloseste lemn stabil dimensional;
  • Se foloseste lemn cu densitate mai mare sau egala cu 650 kg/m3;
  • Umiditatea din sapa trebuie sa fie mai mica de 1,8 % CM. Pentru a se ajunge la aceasta umiditate, se foloseste urmatorul protocol de uscare:
  1. Se porneste instalatia de incalzire si se mareste temperatura gradual, cu 2-3°C pe zi, timp de o saptamana, pana se ajunge la temperatura normala in sistem.
  2. Se mentine aceasta temperatura timp de o saptamana, pana se ususca complet sapa.
  3. Se reduce temperatura gradual, cu 2-3°C pe zi, timp de o saptamana, dupa care se opreste instalatia. Temperatura in sistem trebuie sa fie controlata in timpul procesului, astfel incat temperatura la suprafata sapei sa nu depaseasca 27°C.

Nota: Nu se incepe montarea parchetului pana cand temperatura sapei nu a ajuns la temperatura camerei.

Cand alegeti parchetul ce va fi montat peste o sapa incalzita, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele obiective:

  • Rezistenta termica a parchetului;
  • Stabilitatea dimensionala a parchetului;
  • Aspectele tehnice privind montajul;
  • Cheltuielile;
  • Valoarea rezistentei   termice variaza in functie de tipul de parchet, de esenta lemnului si, mai ales de grosimea lui;
  • Conductivitatea termica a parchetului trebuie sa fie de max. 0,17 m2  K / W;

Pe sitemele de incalzire in pardoseala, din motive de economie de energie, montarea parchetului se va face prin lipire cu un adeziv flexibil (silanic sau poliuretanic).

Montajul Flotant

Cand montarea parchetului se realizeaza flotant, rezistentei termice a lemnului i se adauga o crestere, datorita discontinuitatii dintre lemn si suport, prin prezenta spatiilor goale, dar mai ales datorita suportului de izolare folosit in astfel de cazuri.

Efecte

Principalul efect al incalzirii pentru parchetul din lemn masiv este acela de diminuare a umiditatii acestuia, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lamele. Pentru a preveni acest lucru, conditiile ideale ce trebuie respectate sunt o temperatura ambientala de 19-24° C si o umiditate relativa a aerului intre 40 si 60 %.

Datorita tehnologiei de fabricare, parchetul dublu sau triplu stratificat se recomanda in cazul incalzirilor prin pardoseala, cu exceptia unor specii precum fag, paltin, mesteacan sau jatoba.