Pentru că îți suportă pașii zilnic, rareori te gândești la înfrumusețarea pardoselii tale, în ciuda faptului că aceasta ocupă o suprafață semnificativă din casa ta, din amenajarea și estetica ei, imediat după pereți care acoperă cea mai mare pondere vizuală a unui apartament.

Totuși a venit timpul să montezi o nouă pardoseală și te-ai orientat spre parchet din lemn. Echipa Alma Parchet, care iubește pardoselile de calitate, te felicită pentru opțiunea ta. Totuși îți rămâne întrebarea de cât parchet ai nevoie pentru apartamentul tău.

În continuare îți facem un calcul ipotetic, aleator, și îți aducem și recomandarea unui parchet stratificat, din lemn de stejar, potrivit și pentru încălzire în pardoseală.

Un calcul general și ipotetic al suprafeței de parchet necesar într-un apartament mediu

Un apartament standard, cu 3 camere are ca mediană următoarele suprafețe: 20 mp sufragerie/ living, aproximativ 15 mp dormitorul principal, 12 mp dormitorul secundar.

Să considerăm că montăm parchet din lemn doar în camerele principale, în care pășim cu picioarele goale direct pe pardoseală și, pentru că avem sistem de încălzire în pardoseală montat, ne place să călcăm cu tălpile goale direct textura plăcută, caldă și vie a lemnului.

În această situație avem nevoie de 47 mp de parchet din lemn stratificat strict pentru a acoperi suprafața de pardoseală din camerele principale. La acestea se mai adaugă pierderi, tăieri la colțuri etc, așadar o medie a cantității de parchet necesară pentru acest apartament ipotetic (dar am pornit de la un apartament standard vechi) este de 49 – 52 mp.

Totuși, nu vă bazați pe acest calcul, discutați cu echipa de montatori pentru calculul final.

Oricum, apelând la echipa Alma Parchet, aceasta se ocupă de toate etapele, de la consultanța inițială, măsurătorile despre care am scris mai devreme, transport, montaj. Voi doar intrați în casă și vă bucurați de noua pardoseală.

Recomandare de parchet pentru un apartament mediu, precum cel descris mai sus cu încălzire în pardoseală: Jamaica

In ciuda numelui exotic, parchetul dublu stratificat Jamaica este potrivit pentru mediul autohton, grație stratului de uzură din lemn de stejar.

Fiind parchet dublu stratificat, așadar din două straturi de lemn suprapuse perpendicular, modelul de parchet Jamaica este ideal pentru a fi montat peste un sistem de încălzire în pardoseală și nu numai. De altfel, inclusiv grosimea parchetului, 13 mm, este adecvată transferului termic, în timp ce stratul de uzură de 3 mm permite recondiționarea repetată ca tu să te bucuri peste decenii de aceeași căldură a lemnului. Bine, dacă vrei, la recondiționare poți schimba culoarea. Nu face planuri până atunci, fiindcă îți va purta pașii pe acest ton natural ani bunii de acum înainte.

Fibrele lemnului din parchet din lemn stratificat vorbesc

Estetica este spectaculoasă, lemnul în tonuri naturale este fin uleiat evidențiind fiecare fibră a lemnului de stejar, vorbind parcă despre viața lui trecută, despre viața pașilor tăi ce vor urma. Plăcile late și lungi, 18 cm X 170-220 cm, au aspectul unei dușumele clasice. Adevărul e că nu ține doar de aspectul clasic. Prin aspectul simplu, o pardoseală cu aspect dușumea se pliază pe orice stil de amenajare, inclusiv pe cel minimalist, bine adoptat în casele românilor.

Un aspect de final:

Chiar înainte de a publica acest articol, echipa Alma Parchet ne-a scris să vă spunem că stocurile de parchet Jamaica sunt pe terminate. Mai sunt 54 mp. Așadar, aproximativ suprafața unui apartament sau a unei case medii. Poate fi pentru casa ta.