Atunci când urmează să amenajezi un spațiu, alegerea pardoselii te va pune în dificultate. Acest lucru se întâmplă deoarece mediul online îți oferă la dispoziție mii de alternative, cu texturi și proprietăți diferite. Pentru a lua decizia corectă, se va ține cont atât de gusturi, cât și de beneficiile fiecărei soluții. Parchetul trebuie să complimenteze mărimea camerei, precum și culorile utilizate în design. Iată ce trebuie să știi despre asta!

Ce pardoseală este potrivită pentru baie?

Datorită faptului că băile reprezintă încăperi cu umiditatea crescută, este necesară o pardoseală care să facă față acestor condiții. Astfel, cea SPC va fi ideală, deoarece combină avantajele vinilului cu cele ale pietrei. Din același motiv, produsele de acest tip se mai întâlnesc sub denumirea de parchet pietrificat. Pe lângă rezistența mare la apă, materialul are capacitatea de a păstra eficient căldura. Acest lucru garantează un confort sporit, precum și prevenirea răcelii în sezonul rece. Pardoseala SPC este stabilă și nu se deformează, fiind greu de contractat. În plus, multe modele au sistemul de îmbinare de tip click. Drept urmare, instalarea este foarte simplă și se va realiza fără cunoștințe avansate în domeniu.

Cum alegi pardoseală într-o sală de sport sau dans?

Pardoseala într-o sală de dans trebuie să fie atât durabilă, cât și ușor de întreținut. În consecință, cele mai bune modele sunt cele care suportă un trafic intens. Materialele vor fi rezistente la impact, precum și la forța mare de frecare. În situația în care dispui de un buget redus, optează pentru parchetul laminat. Acesta cuprinde o imagine fotografică, aplicată unei baze de lemn ce reproduce diverse finisaje. Un model bun va avea între 12-14 mm grosime. Clasa de trafic se notează cu AC, termenul fiind ‘’Abrasion Class’’ în engleză. Durabilitatea este influențată de același factor, iar numărul 33 reprezintă cel mai înalt grad în ceea ce privește spațiile comerciale. Cei care sunt dispuși să investească mai mult, pot alege un parchet stratificat. Acesta are până la 3 straturi, dispuse perpendicular unul peste cealălalt. Primul strat este cel de uzură, care are rolul de a face față greutății și presiunii. Straturile interioare sunt straturi de contrabalans, produse din lemn de rășinoase. Acestea ajută în păstrarea aspectului, conferind un aer modern. Modelele acestea suportă recondiționări, având stabilitate dimensională și o perioadă de viață îndelungată. Pentru sălile de dans sau sport lemnul este finisat cu lacuri sau uleiuri speciale.

Ce pardoseală să utilizezi într-un living modern?

Într-un living renovat recent, stejarul este o esență care poate ieși în evidență prin unicitatea sa. Fiind un material natural, nu există două plăci identice. În schimb, este o specie caracteristică mediului din țara noastră, fiind autohtonă și rezistentă la șocurile puternice. Finisajul unui asemenea parchet poate fi mat sau lucios, opțiunile fiind unele variate pentru orice gust. În completarea pardoselii, se pot alege mese din același material. Acestea sunt lucrate manual și finisate cu lac. Stilul pentru sufragerie poate fi unul contemporan, dar ține cont de faptul că acesta este ancorat puternic în prezent. Cei care își doresc o soluție ce nu se schimbă de la o perioadă la altă, pot opta pentru un aspect modern sau minimalist. Cromatica recomandată este cea în nuanțe de gri, precum și în alb sau bej.

Ce pardoseală să alegi în bucătărie?

Bucătăria este un spațiu cu trafic intens, fiindcă familia petrece aici o parte mare din timp. În plus, se mai întâmplă ca diverse obiecte să scape pe podea și să existe un grad mediu de umiditate. Ai putea crede că gresia și piatra naturală sunt opțiunile cele mai practice. Acestea nu reprezintă însă singura ta posibilitate. Dacă îți dorești o altă textură,  alege pardoseala SPC. Acesta este o pardoseala dura si durabila, rezistenta la umiditate. O altă posibilitate ar fi să instalezi un parchet triplustratificat sau unul multistrat. Acesta alternează plăcile lungi cu cele scurte, fiind disponibil în nenumărate modele. Alege un produs trecut prin procesul natural de tăiere și care nu implică materiale utilizate pentru distrugerea mediului înconjurător.

Cum știi că ai optat pentru designul potrivit?

Cei care vor un aspect lucios în detrimentul celui mat, pot finisa lamelele de parchet cu lac lucios. În acest mod, va exista o strălucire mai puternică în lumina soarelui și detaliile vor fi observate mai bine. Înainte de a cumpăra un parchet pentru o încăpere, ține cont de faptul că există mai mulți factori ce trebuie să contribuie la decizia finală. Calitatea și funcționalitatea trebuie să fie la un nivel superior, iar materialul să aibă o bună izolare termică. Parchetul într-o locuință cu sistem de încălzire în pardoseală se montează prin lipire sau flotant și recomandam o echipă autorizată de profesioniști pentru a duce lucrurile la capăt. O podea în culoare naturală va fi ideală pentru a completa mobilierul de lemn, dar trebuie să te asiguri că nu există mult contrast cu peretele. Adesea, o diferență de până la două tonuri este suficientă. Pardoselile deschise vor lumina camerele de mici dimensiuni, în timp ce una închisă va scoate în evidență celelalte culori prezente în cameră. Dacă preferi un stil clasic, optează pentru nuanțele tradiționale de maro.