Alegerea unui model de parchet nu este o sarcină atât de simplă precum ar crede majoritatea oamenilor. Mediul online a ajuns plin de opțiuni, existând un număr mare de nuanțe, decoruri și stiluri. Pe lângă asta, va fi necesar să afli anumite detalii tehnice înainte de a lua decizia finală. În acest mod, vei putea opta pentru o soluție care să reziste în timp.

Ce criterii să iei obligatoriu în considerare?

În primul rând, gândește-te la faptul că un parchet este supus permanent uzurii. Acest lucru se întâmplă atât în clipele în care te afli în încăpere, cât și atunci când muți mobila sau faci curat și aplici detergenți. Din același motiv, nu este o idee bună să te orientezi doar după preț. Un parchet care nu este calitativ se va umfla și își va pierde din culoare, iar apoi va fi nevoie să-l înlocuieșți.

Pe de altă parte, nu este bine nici să alegi cea mai scumpă alternativă, dacă nu ai bugetul mare. În schimb, orientează-te spre un produs care știi că poate rămâne în aceleași condiții ani buni, chiar decenii.

În pardoseala SPC se află o combinație între materialul compozit piatră-plastic. Materia primă este rășina poliesterică, fiind vorba de un produs ecologic. O astfel de podea se va potrivi în aproape orice cameră, inclusiv baie sau balcon. Există un efect impermeabil și unul antiderapant, dar prețul de achiziție rămâne accesibil. Grosimea plăcii este relativ mică, însă asta nu va afecta durabilitatea. În schimb, te poți aștepta la o pardoseală care să reziste până la 20 de ani, în funcție de calitatea produsului.

După cum sugerează și denumirea, acest parchet este realizat din diferite esențe de lemn. Spre exemplu, poate fi produs din frasin, fag sau stejar. Timpul demonstrează că parchetul masiv  este soluția cea mai durabilă – cu rezistență chiar seculară. Și nu doar ca rezistență a materialului și prin faptul că poate fi refinisat. Parchetul din lemn rămâne elegant și în tendințe peste un secol dacă este bine întreținut.

Este motivul pentru care prețul e adecvat, considerând că acest tip de parchet va rămâne la fel de frumos și peste zeci de ani, dacă îI întreții bine.  Prețul poate pare unul mare, însă o întreținere adecvată va prelungi durata de viață a produsului. Lemnul este supus unui proces de tăiere în care nu sunt prezente elemente care să atace mediul înconjurător. Acesta a fost prelucrat cu atenție, proprietățile sale naturale fiind păstrate. În plus, desenele pot adăuga oricărei locuințe un plus de stil. Caută un finisaj lucios sau mat, pentru a fi sigur că acesta se potrivește în decor. Indiferent de esență, poți rașcheta modelul pentru a-i reda aspectul inițial. Acest proces se va realiza de până la 8 ori, în funcție de adâncimea fiecărei sesiuni. Sistemul de montaj nu este DIY, ci necesită un specialist. Îmbinarea este nut și feader, aceasta fiind doar o caracteristică de montaj.  Parchetul masiv este adesea recomandat în proiecte rezidențiale, birouri sau domeniul HoReCa.

Parchetul stratificat  este un produs modern, din lemn, ce oferă mai multe avantaje, cel puțin raportat la cel laminat. Acesta este un parchet din lemn, spre deosebire de laminat care este din fibre, după cum arătam. Este obținut prin intermediul a două, trei sau mai multe straturi de lemn, suprapuse perpendicular. Partea superioară este denumită strat de uzură și este din esență de lemn nobil. Stratul sau straturile inferioare se numesc straturi de suport și sunt confecționate din lemn de conifere, mesteacăn sau plop.

În cazul modelelor de parchet triplustratificat există trei straturi de furnir din lemn. În timp ce primul este din esență nobilă, dură, celelalte două – din lemn de conifer – asigură stabilitatea dimensională a pardoselii, din acest motiv fiind recomandat pentru încălzire în pardoseală.

Ca și în cazul parchetului masiv, acesta poate fi recondiționat în repetate rânduri, în funcție de grosimea stratului de uzură, rezistând zeci de ani, Mai mult, la fiecare recondiționare permite schimbarea finisajului. Este motivul pentru care Alma Parchet recomandă clienților săi ca stratul de lemn din esență dură să fie mai gros de 3 mm. Produsul se montează ușor, fiind ecologic și menținând căldura.

Parchetul densificat

Această categorie face de multe ori referire la specia de bambus. Planta are o fibră rezistentă la rupere, dar este în mod normal mai puțin rezistentă la trafic. Astfel, producătorii au decis faptul că un proces de presare va oferi duritate suplimentară. În prezent, parchetul de bambus densificat poate fi comparat cu IPE, care este una dintre cele mai tari esențe naturale. Din punct de vedere al prețului, acesta este asemănător cu parchetul din stejar, fag sau paltin.

Parchetul laminat

Acest parchet, de fapt o pardoseală, are la bază o placă de densitate ridicată, care a fost obținută în urma presării fibrelor din lemn în amestec cu straturi de rășină și adeziv. Așadar parchetul laminat este o pardoseală obținută pe cale industrială, un material compozit. Deși va avea aspectul plăcut, totuși, nu este un produs făcut să reziste peste generații – precum parchetul din lemn masiv, de exemplu.  Beneficiile principale constau în faptul că este un parchet ușor de montat și este mai ieftin, preț care aduce totuși și o durată de viață mult mai mică.

Pe termen lung nu este o soluție optimă.  Unele modele au fost tratate cu soluții speciale pentru a rezista la umezeală, totuși, în mediu umed – baie sau bucătărie – pardoseala se deteriorează repede. Așadar evaluează investiția în timp.  În plus, zgomotul produs de pași va fi unul neplăcut și trebuie atenuat prin materiale care izolează suprafața fonic. Astfel, prețul mic vine la pachet cu o serie mare de dezavantaje.

Nu mai e Parchetul Bole? Alma Parchet are noi modele spectaculoase vizual

Înainte de a ieși de pe piața europeană, parchetul Bole a stârnit mult interes în rândul clienților Alma Parchet, mai ale a designerilor de interior. Avea toate argumentele unui  parchet de lux high-end: unicitate, calitate, eleganță.

Chiar dacă acum nu este în gama de produse Alma Parchet pentru că producătorul Bole s-a relocat, vă povestim despre spectacolul vizual pe care pardoseala îl oferă. Așa, ca etalon de frumusețe.  Acesta are un aspect unic, fiind posibil să-l personalizezi după preferințe. Modelele din aceeași categorie sunt realizate doar din lemn, fiind vorba de o clasă de lux. Tăietura și modul de îmbinare sunt cu totul neconvenționale, existând și o gamă custom, personalizată, cu produse special create pentru fiecare interior. Parchetul modular este reprezentat de 8 linii, din care 6 sunt curbate. Acesta are grosimea de 12mm, stratul de uzură fiind de 3 mm. În situația în care vrei o altă alternativă, ce ai zice de o pardoseală cu aspect de dușumea? Aceasta este realizată prin parchetul stratificat Varvage, care are grosimea de 17mm.

Nu e Bole acum? Avem noi modele de parchet ce urmează unicitatea lemnului

Pentru a satisface apetitul clienților săi pentru pardoseli unice, din lemn, Compania Alma Parchet a completat cu noi modele de parchet de la Khars, care sunt deosebite prin aspect și creează un efect natural specific. Spre deosebire de orice pardoseală convențională, forma este una diferită. Plăcile de parchet din lemn poartă amprenta și viața lemnului în mod inedit, nervurile fiind atent lucrate, finisate și, mai ales, artistic evidențiate.

Cum să alegi parchetul în funcție de amenajarea camerei?

Camerele care beneficiază deja de multă lumină naturală vor arăta bine împreună cu un parchet în culori închise. Printre cele mai recomandate pardoseli se află cele gri și negru sau cele mate. Acestea arată excelent alături de o mobilă în culori vii, deoarece se creează un efect puternic de contrast. Dacă ai o cameră întunecată, vei avea nevoie de un parchet deschis. Acesta mărește volumul încăperii, creând senzația de spațiu. Atunci când ești în căutarea unui model deosebit, optează pentru un produs bej sau alb.