Ești sigur. Vrei o pardoseală din lemn pentru casa ta. Doar lemnul este spectaculos privirii prin infinitatea de fibre ce se înlănțuie unitar sub acea culoare inconfundabilă. Culoarea lemnului.  Catifelat la atingere, te îmbie la dezmierdare. E suficient doar să îți plimbi vârful degetelor peste el și să îi simți mângâierea fină. Să simți răsfățul cu care îți răspunde. Lemnul are viață, o respiră, o inspiră și o spune prin suflarea caldă. Dacă stai să îl asculți, în liniștea lui, auzi povești văzute și nerostite. Poveștile lui acasă sunt spuse de lemn.

Acum, cert, îți montezi podea din lemn. E doar o reîntoarcere permanent actuală. E o întoarcere în casa trecutului, prezentului și a viitorului. E o reîntoarcere în casa bunicii în care dușumele de lemn purtau pașii grei ai noștri, nepoților, în încăperea ce mirosea a cozonaci.  Sau o amintire în casa părintească în care am făcut primii pași.  E o reîntoarcere la ce contează. Azi alegi pardoseala din lemn pentru că înseamnă, zi de zi, reîntoarcerea la acasă, la rădăcini și tot ce important pentru tine.

E cert că îți montezi podea din lemn. Acum întrebarea este ce alegi. Parchet din lemn masiv, stratificat? Ce și de unde cumperi totuși când apar diferențe de preț? Dacă pentru tine acasă contează, e important să poți alege cu adevărat parchetul care să îți fie prieten peste ani. Iar dacă te uiți la diferența de preț, află de la noi că mai sunt și alte aspecte care susțin investiția și acele variații de cost.

Uite despre ce e vorba…

Parchet din lemn masiv sau stratificat?

Prima întrebare e parchet din lemn masiv sau stratificat? Încă de la început trebuie să te gândești că investiția în parchet o faci  o  dată, motiv pentru care trebuie să te asiguri că îndeplinește toate calitățile pentru a fi un produs de calitate superioară, astfel încât să te servească pe tine și pe nepoții tăi. Ți-ar fi drag, nu-i așa? Așa că ai nevoie de o podea durabilă.

Poți alege la fel de bine parchet din lemn masiv sau stratificat, contează mult unde montezi pardoseala, ce sistem de încălzire ai în casă, ce buget sau chiar așteptări ai de la podeaua ta. Ambele pot fi recondiționate dacă au grosimea potrivită. Atât parchetul din lemn masiv, cât și cel stratificat pot fi gata finisate, să le montezi repede și să anticipezi aspectul, sau poți să îi dai tu culoarea, baițul, sau finisajul pe care îl dorești. De modul în care parchetul, o suprafață mare din acasă, se va îmbina cu toate celelalte elemente pentru a reda sentimentul lui acasă.

De ce nu îți recomandăm parchet ieftin din lemn?

Ei, de ce parchetul  ieftin  din lemn  e posibil să nu îți împlinească visul? Dacă alegi o varianta mai ieftină este posibil ca în timp să se umfle,  să se exfolieze, să se tocească sau să își piardă culoarea. Și atunci va fi nevoie să îl schimbi înainte ca acesta să poarte amintiri. Mai mult chiar, din prieten vei ajunge să îl transformi în motiv de nemulțumire dacă ajungi să fii nevoit să îl schimbi.

Sfatul nostru?

Ia ce e mai bun pentru tine.  Așa că analizează tot, începând de la calitate, culoare, rezistență, durabilitate și chiar diferența de clasa între cele două tipuri de parchet.  Știm, îți pasă de bani, de buget, dar există o vorbă la români … ”tu faci banii …”. Și, cam așa e. În calmul căminului, în mediu prietenos, vei fi mai aliniat cu tot ce înseamnă prosperitate.

Parchetul din lemn stratificat este bine de montat peste sisteme de încălzire în pardoseală,  rezistent la umiditate, trafic și uzură, este durabil și are garanție pe viață. Parchetul stratificat poate să fie de două tipuri, triplu stratificat sau dublu stratificat.

Indiferent dacă este vorba despre parchet din lemn masiv sau despre parchet stratificat, alegerea lemnului crește valoarea locuinței tale.

Esența nobilă este o poveste despre caracterul lemnului

Alege întâi esența lemnoasă, poate vorbi despre personalitatea ta sau, poate, despre aspirația ta. Parchetul din lemn masiv poate să fie din stejar, nuc, fag, cireș, mesteacăn sau, mai rar, de salcâm. Este considerat a fi cel mai bun tip de parchet de pe piața autohtonă prin duritate, durabilitate și, de ce să nu spunem, prin raritate. Dar esența nobilă are caracter. Așa, cum oamenii au, de multe ori asemenea copacilor. Nu degeaba se spune despre un pui de om că a crescut precum un stejar.

Mediul în care montezi parchetul din lemn stratificat sau masiv o alegere în sine

Parchetul din lemn stratificat este recomandat mai mult pentru zone cu umiditate mai mare sau în zone cu temperaturi mereu în schimbare, datorită straturilor multiple din care este alcătuit. Parchetul din lemn masiv prezintă o rezistență la uzură mai mare și permite rașchetarea, recondiționarea și refinisarea acestuia ori de câte ori este nevoie. Rezistența parchetului masiv la schimbările de umiditate și temperatura este dată de specia de lemn din care este fabricat și de raportul dimensional dintre lățimea și grosimea acestuia.

Parchetul din lemn stratificat sau masiv îl găsești cu prețuri diferite, iar diferența se reflectă în aspect și durabilitate. Uite de ce.

Deși ambele tipuri de pardoseli au rolul de a crea un ambient plăcut, de a adaugă valoare unei locuințe și impresionează prin multele calități pe care le au, totuși prezintă câteva diferențe. Aceste diferențe constau tocmai în materialul din care sunt realizate, compoziția structurală și rezistență.

Parchetul stratificat este realizat din mai multe straturi de lemn, dintre care unul este de uzură și permite rașchetarea pentru o întreținere corespunzătoare. Parchetul din lemn masiv este realizat dintr-o singură bucată de lemn nobil, dur, durabil, clasic,  aspect care îi oferă și caracterul special care îl transformă într-o opțiune atemporală în orice casă.

Durabilitatea și grosimea sunt conectate

Iar dacă vorbim despre durabilitate, grosimea contează atât pentru parchet stratificat, cât și cel din lemn masiv. Acea grosime a lamelei din lemn masiv sau de stratificat (precum și stratul de uzură a celei din urmă) îți permit recondiționări multiple, ca tu să te bucuri de el mai mult timp. Spre exemplu, noi recomandăm parchet stratificat cu grosime mai mare de 14 mm și strat de uzură de 3.5 mm.  Modele și prețuri de parchet triplustratificat găsești aici, așa să îți faci o idee.

Similar, parchetul din lemn masiv recomandăm să aibă grosime mai mare 14 mm.

Aspectul plăcii… 1 strip – dușumea ca la bunica sau… în dulcele stil clasic 3 strips, brăduț sau Herringborne

Dacă tipul de parchet și grosimea sunt la fel, de ce e diferit prețul?

O diferență este dată de aspectul parchetului 1 strip sau 3 strips. Iar dacă ai fost în magazine online de pardoseli și nu ți-a fost clar la ce se referă, clarificăm acum.

Parchetul din lemn 1 strip are o singură placă lată care seamănă mai mult cu aspectul de dușumea. Aceasta și pentru că placa este mai lungă. Acum, mai mult ca în anii trecuți e la modă în casele moderne.

Parchetul 3 strips este format din 3 lamele mai înguste, care aduc aminte de parchetul din casa părinților.

La final, dar nu la urmă, există parchetul clasic, lamele, care se poate monta clasic, așa cum am văzut în casa părinților.  Se numea brăduț, dar acum e foarte probabil să îl găsești descris drept Herringborne.

Parchetul 1 strip este mai scump pentru că este nevoie de o placă mai lată de lemn, cu aspect unitar, iar aceasta este mai greu de obținut.

Mai e un aspect care face diferența de preț între diferite tipuri de parchet din lemn…

Diferența de clasă de selecție și rafinamentul parchetului din lemn

Parchetul din lemn se împarte în trei clase de selecție. Diferă de la producător, la producător cum sunt numite, dar caracteristicile de aspect rămân similare, indiferent de denumirea acelei clase de selecție. Noi vom alege denumirile noastre și să îți explicăm ce înseamnă.

Ce înseamnă clasa de selecție a lemnului? Vă explicăm în continuare

Clasa de selecție denumește, de fapt, uniformitatea culorii lemnului, existența mai mare sau mai mică a nodurilor și fisurilor.  Este o trăsătură importantă de aspect, dar și un atribut care se poate aduna la durabilitatea lemnului.

Clasa Premium – sau A

Lemnul are un aspect unitar, diferențele de culoare sunt foarte mici, iar muguri de mici dimensiuni sunt puțini sau lipsesc. Parchetul din clasa premium este lipsit de alburn.

Această clasă de selecție are și cel mai mare preț pentru că lemnul crește cu imperfecțiuni și  plăcile aproape perfecte sunt rare. Așadar plătiți aspectul rar și rafinat, plus durabilitatea. Parchetul fără noduri sau fisuri e durabil.

Clasa Natural – sau B

Aceasta se referă la plăci din lemn cu aspect natural, cu unele noduri și un procent de alburn (maxim 10% la produsele noastre), unele diferențe de culoare.

Clasa Rustic – sau C

Această clasă redă aspectul aproape brut al esenței din lemn care prezintă alburn într-un procent mai mare, noduri și grupuri de noduri chituite și finisate. Aspectul de culoare este neunitar și diferențele între plăci sunt sesizabile.

Este și cel mai ieftin parchet din lemn pentru că aceste imperfecțiuni se reflectă nu doar în aspect, ci și în întreținere și durată de viață.

Posibil ca tu să găsești parchet din lemn, spre exemplu masiv din stejar, cu aceeași clasă de selecție, dar la prețuri diferite. Recomandarea noastră este să analizezi inclusiv care sunt procentele de alburn, fisuri, noduri și tot ce am descris mai sus. Posibil să vezi de unde vine și o diferență în cost.

Iar dacă încă nu poți decide ce să alegi, te așteptăm la noi. Știm că timpul este mai mult decât bani, timpul este viață. Îți oferim 30 de minute de consultanță gratuită, timp în care faci o alegere pe viață: cel mai bun parchet din lemn pentru casa ta.