A venit toamna, iar terasa exterioară are nevoie de întreținere, mai ales dacă e făcută din lemn.

Modelele  deck din lemn exotic a devenit o soluție din ce în ce mai populară pentru amenajarea spațiului exterior, datorită calităților incomparabile cu orice alt tip de material de pe piață. Este un tip de pardoseală care vine împreună cu foarte multe avantaje și numeroase aplicății care l-au transformat în materialul cel mai versatil din care să se realizeze pardoseli pentru exterior. Deck-ul este un tip de pardoseală din lemn care se utilizează chiar și în mediul de business, în special în HORECA, deoarece calitățile acestuia îl fac perfect chiar și pentru trafic intens.

De ce să amenajezi grădina cu deck din lemn exotic?

Deck-ul a devenit o prelungire firească a căminului tău și, este evident că, pentru a te bucura cât mai mult timp de acesta trebuie să întreții pardoseala în mod corespunzător. Terasele de exterior din lemn exotic sunt superbe prin eleganța și coloristica naturală a lemnului, prin acea noblețe pe care o conferă materialul natural.

Te întrebi de ce să întreții terasa dacă e la exterior?

Deși la prima vedere nu pare că ar avea nevoie de cine știe ce tip de întreținere, nu trebuie să faci excepție de la regulă. De fapt, orice tip de pardoseală are nevoie de curățenie și întreținere. Deocamdată cel puțin. Cine știe? Poate tehnologia evoluează către deck de exterior care se curăță singur. 🙂

Cum se întreține corespunzător deck-ul din lemn?

Întreținerea deck-ului din lemn exotic nu este atât de complicată precum pare la prima vedere. Trebuie doar făcută corect de la început până la sfârșit urmând un anumit set de pași. Pentru că deck-ul este supus unor diverse condiții meteorologice de-a lungul anului (diferențe de temperatura, soare puternic, îngheț, dezgheț, ninsoare, ger, ploaie, etc.) este necesar să stabilești un plan bianual de întreținere pentru a putea preveni în timp reparațiile care s-ar putea dovedi costisitoare. În timp, dacă nu este întreținut corect, deck-ul are tendința de a prinde o patina gri, să dezvolte fisuri, sau chiar să dezvolte mucegaiuri, în funcție de esența de lemn din care este realizat.

Verifică și repară fisuri ale deck-ului din lemn exotic

Mai întâi trebuie să examinezi cu atenție starea deck-ului pentru a identifica eventualele fisuri sau lamelele care necesită înlocuire. Efectuează reparațiile necesare din timp, înainte să se agraveze și să fie mai costisitoare procedura. Pentru curățarea deck-ului nu ai nevoie decât de o matură care să îndepărteze eficient praful, frunzele căzute, resturi vegetale etc.

Curăță cu finețe

Dacă s-a lipit gumă de deck atunci folosește o spatulă pentru a o desprinde însă, nu trebuie să răzuiești foarte agresiv. Pentru curățare poți să folosești și un mop îmbibat în apă pentru a te asigura că este îndepărtată orice urmă de mizerie.

De asemenea, poți utiliza și un furtun conectat la o sursă de apă pentru a oferi o baie bună deck-ului. Este un material rezistent la apă, așadar nu va fi afectat dacă procedezi în acest mod.

Nu folosi detergenți agresivi

În ceea ce privește detergentul folosit pentru deck trebuie să știi că pe piață există formule special concepute pentru acest tip de pardoseală. La o simplă căutare pe internet sau în magazinele de specialitate unde se vinde deck pentru terasă vei putea găsi cu ușurință detergent pentru deck la un preț adecvat.  După curățare trebuie să lași deck-ul să se usuce bine și apoi poți amplasa mobilierul pe terasă.

Aplicarea unui ulei special pentru deck – de ce este nevoie?

Dacă ai decis să folosești și un ulei special pentru deck trebuie să știi că acesta se aplică numai dacă afară sunt temperaturi peste 15 grade dar nici nu arde soarele foarte puternic. Uleiul ajută deck-ul să își păstreze strălucirea și să fie întreținut corespunzător. Acesta se aplică exact așa cum a recomandat producătorul având grijă să nu omiți nici un pas. Pentru cele mai bune rezultate este recomandat să aplici uleiul în strat dublu. De asemenea, trebuie să reții că uleiul are nevoie de 24 – 48 de ore pentru ca să se usuce și trebuie să te asiguri că nu intră în contact cu apă.

Pe scurt, acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le reții despre întreținerea deck-ului. În funcție de esență poți acordă o îngrijire corespunzătoare ținând cont de caracteristicile tipului de deck ales.