Am pornit o serie de articole prin care răspundem punctual la întrebări. În acesta ne referim strict la încălzirea în pardoseală și răspundem la întrebarea: ”care e rezistența termică a parchetului”, vă răspundem ce este rezistența termică, în ce se măsoară și vă dăm repere pentru diferite tipuri de parchet sau pardoseli.

Ce este rezistența termică a unei pardoseli și cum se calculează?

Rezistența termică a parchetului, măsurată în metri pătrați Kelvin per Watt (m2 K/ W),  influențează direct eficiența sistemului de încălzire prin pardoseală, aceasta pentru că, atât grosimea pardoselii cât și a materialului influențează transferul termic, așadar confortul vostru termic.

Concret, formula rezistenței termice e:

R=λd​

unde:

  • R este rezistența termică (în m2K/W),
  • d este grosimea materialului (în metri),
  • λ\lambdaλ este conductivitatea termică a materialului (în W/mK).

De ce e importantă rezistența termică a parchetului?

O rezistență termică ridicată poate împiedica transferul eficient de căldură de la sistemul de încălzire către suprafața pardoselii și, implicit, către încăpere. Aceasta înseamnă că sistemul de încălzire va trebui să funcționeze mai intens și pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a atinge temperatura dorită, ceea ce duce la un consum mai mare de energie și la costuri mai mari de funcționare. Pe de altă parte, o rezistență termică prea scăzută poate duce la o încălzire neuniformă și poate afecta confortul termic din casă.

Un alt aspect important al rezistenței termice este impactul asupra durabilității parchetului. Dacă parchetul nu este adecvat pentru utilizarea cu încălzirea prin pardoseală, variațiile de temperatură și umiditate pot cauza dilatarea și contracția materialului, ducând la deformări, crăpături sau alte deteriorări în timp.

Rezistența termică pentru diferite tipuri de parchet

Alegerea unui parchet cu o rezistență termică adecvată nu doar că asigură eficiența sistemului de încălzire, dar contribuie și la menținerea în stare bună ai pardoselii pe termen lung, așadar, în continuare, vă descriem plaja de rezistență termică pentru diferite tipuri de parchet. Scriem generic “parchet” întrucât atât cel laminat cât și SPC sunt pardoseli, parchet este doar cel din lemn.

Parchet din lemn masiv de stejar

Începem cu pardoseala cu cel mai mare coeficient de transfer termic, anume masivul. Parchetul din stejar masiv, cu o grosime de 20 mm și o rezistență termică de R=0.13 m2K/W  și este o alegere nepotrivită pentru utilizarea cu sistemele de încălzire prin pardoseală, din cauza faptului că valoarea rezistenței termice este prea mare pentru a permite un transfer eficient de căldură.

Mai mult, parchetul masiv din stejar nu are o stabilitate dimensională necesara pentru a rezista la fluctuațiile de căldură.

In schimb, diferite modele de parchet din lemn exotic, precum merbau, teak, iroko, pot fi o alegere.

Parchetul triplustratificat din stejar

Parchetul din stejar triplustratificat, cu o grosime de 15/4 mm și o rezistență termică de R=0,10 m2K/W, este o alegere adecvată pentru utilizarea cu sistemele de încălzire prin pardoseală, datorită valorii sale rezonabile de rezistență termică, care permite un transfer eficient de căldură.

Stabilitatea dimensională a parchetului stratificat este bună, grație celor 3 straturi perpendiculare unul pe celălalt, așadar este o opțiune potrivită.

Parchetul dublu stratificat din stejar pentru încălzire în pardoseală

Parchetul din stejar dublustratificat, cu o grosime de 10/4 mm și o rezistență termică de R =0.077 m2K/W, este o alegere adecvată pentru utilizarea cu sistemele de încălzire prin pardoseală, datorită valorii scăzute a rezistenței termice, care permite un transfer eficient de căldură.

Având și o stabilitate dimensională foarte bună, acesta este cel mai recomandat tip de parchet din lemn pentru încălzirea în pardoseală.

Pardoseala SPC

Care e rezistența termică a parchetului? Ce este rezistența termică, în ce se măsoară și vă dăm repere pentru diferite tipuri de parchet.

Parchetul, de fapt pardoseala SPC (Stone Plastic Composite) are o rezistență termică, cuprinsă între 0,013 și 0,035 m²K/W, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru utilizarea cu sistemele de încălzire prin pardoseală.

Datorită valorii foarte scăzute a rezistenței termice, acest tip de parchet permite un transfer de căldură extrem de eficient, contribuind la un confort termic optim și consum scăzut de energie pentru încălzire.

Mai mult, fiind dintr-un material ce are în compoziție piatra, are o stabilitate dimensională foarte bună și o rezistență la șocuri mecanice, ceea ce îl face mult mai potrivit decât parchetul laminat când excludeți alegerea lemnului.

Alegerea parchetului potrivit pentru sistemele de încălzire prin pardoseală este esențială pentru eficiența energetică și confortul termic al locuinței. Parchetul dublustratificat, triplustratificat și pardoseala SPC sunt opțiuni recomandate datorită rezistenței termice adecvate. Dacă vreți mai multe informații în alegerea voastră, vă invităm la showroom sau să ne sunați. Parchetul se alege și cu sufletul.