10 moduri în care puteți întreține parchetul impecabil  pentru generații

Mulți oameni preferă instalarea parchetului de lux în casele lor ca o formă de confort personal și ca un plus de emoție în Intretinere parchetpropriul spațiu. Podelele de acest tip se potrivesc perfect cu numeroase stiluri de design interior, de la cel clasic la cel de epocă și chiar cu cele contemporane și moderne. Cu toate acestea, curățarea și întreținerea pardoselii pe termen lung poate deveni o adevărată provocare, dar întreținerea corectă face ca acesta să țină pentru generațiile ce urmează.

Dacă intenționați să instalați un nou parchet în căminul personal, sau dacă aveți deja acest tip de pardoseală acasă, puteți descoperi în continuare 10 moduri eficiente prin care îl puteți păstra intact pentru generații.

Sfaturi pentru a întreține parchetul din lemn masiv peste generații

  1. Doar tipuri specifice de parchet din lemn masiv pot tolera umiditatea sau apa. Astfel este necesar să vă asigurați în Intretinere parchet si arhitecturapermanență că nu se varsă nimic pe podea, iar în cazul unor accidente să o curățați rapid. Pentru baie, bucătărie sau încălzire în pardoseală montați parchet special pentru condiții de umezeală excesivă sau temperatură crescută.
  2. Lemnul are viață, așadar lăsați parchetul să respire același aer cu dumneavoastră și oferiți-i condiții optime de umezeală și temperatură. Nu îl acoperiți cu mochete sau covoare grele și  permiteți-i să se acomodeze în acel mediu. Parchetul se dilată și contractă potrivit mediului ambiant în care se află, este modul natural în care podeaua din lemn trăiește și se manifestă în timp. Așadar lăsați-o să respire!
  3. Acomodarea parchetului din lemn  începe înainte de montare. După ce ați cumpărat parchetul, lăsați-l câteva zile înainte de montare să se adapteze la condițiile de temperatură și umiditate din încăperea în care va fi montat.  Nivelul mediu de umiditate al aerului  din încăpere este de 45 – 65% RH, la o temperatură ambientală cuprinsă  între 18 și 23 grade Celsius.
  4. După montare și ultimul finisaj, cu lac sau ulei, lăsați parchetul să se usuce pe deplin, în mod natural. Dacă este cazul, parchetul  trebuie protejat cu carton ondulat, nu cu folie de plastic. Acest pas  este necesar pentru ca meșterii să își termine treaba, să instaleze aparatura și mobilierul. Nu călcați pe el, iar dacă aveți piese de mobilă pe care tindeți să le mutați (scaune, mese) acoperiți picioarele cu materiale moi și fine pentru a proteja parchetul. Vă  recomandăm  puferele din pâslă.
  5. Prima curățare o faceți la 5-6 zile de la finisaj. Comportați-vă cu delicatețe cu suprafața parchetului din lemn proaspăt finisat. Folosiți aspiratorul, o perie sau o mătură moale să strângeți praful. Ștergeți lemnul cu produse profesionale pentru parchet. Chiar dacă sunt mai ieftine, soluțiile de parchet pe care le găsiți în orice magazin nu vă ajută să mențineți parchetul din lemn impecabil pentru multă vreme. Întrebați  un specialist dacă aveți dubii și el vă va recomanda mărci dedicate îngrijirii podelei.
  6. Soluțiile profesionale de curățat sunt recomandate și pentru îngrijirea pe termen lung a parchetului. În camerele cu trafic intens procedeul de curățare ar trebui să aibă loc de 2 ori pe săptămână, folosind un mop special conceput. Veți simți în timp recompensa pe care v-o aduce un produs profesional în comparație cu un detergent comercial.
  7. Dacă locuința dvs. este cu adevărat expusă la soare, atunci ar trebui să optați pentru draperii cu scopul de a proteja parchetul, care se poate decolora in timp  din cauza razelor solare.  Prea multă expunere la razele solare îndepărtează strălucirea parchetului.
  8. Mizeria, pietrele mici și alte particule pot cauza zgârieturi pe suprafața podelei.  Este motivul pentru care vă recomandăm ca la fiecare intrare să luați măsuri prin amplasarea barierelor de praf sau a covorașelor pentru curățarea pantofilor.  
  9. Mutați mobila cu grijă când faceți modificări.  Cel mai bine este să ridicați piesa de mobilier, pentru a evita zgârieturile adânci. Când amplasați mobilierul, montați suporți de protecție din plastic moale sau cauciuc.
  10. Semnele inestetice de pe parchet pot duce la reparații costisitoare. Cel mai bine este să evitați aceste accidente urmând câteva reguli ușoare. Nu purtați niciodată încălțăminte ascuțită pe parchet. De fapt, cel mai bine este să evitați să purtați pantofii în casă după ce ați optat pentru acest tip de pardoseală.

Cele mai bune metode pentru curățarea parchetului acasă

  • Întotdeauna păstrați parchetul fără praf, fie prin curățare cu un aspirator, fie cu o mătură. Folosiți un burete umed sau o parchet industrial intretinutbucată de pânză pentru a curăța parchetul după ce ați eliminat praful. Nu veți avea nevoie de mai mult de un burete umed pentru a curăța integral acest tip de podea. Asigurați-vă că o uscați rapid cu o altă bucată de pânză uscată.
  • Evitați săpunurile și alți detergenți atunci când doriți să curățați parchetul, întrucât acestea îl pot distruge. Dacă doriți o opțiune sigură, alegeți produsele profesionale, speciale pentru parchet. Posibil să coste mai mult, dar efectul și rezultatele vor fi  pe măsură. Veți păstra podelele curate, cu un miros deosebit și cu un luciu plăcut.

Parchetul din lemn este mai popular ca oricând. Acesta este decorativ, durabil și relativ ușor de întreținut. Pentru întreținerea generală, curățarea parchetului va păstra aspectul atractiv al acestuia și va spori frumusețea casei dvs.

Sursa foto: Pixabay/pexels