Efectele Radiatiei UV

Ca si pielea noastra, suprafetele din lemn sunt sensibile la lumina si caldura ultravioleta, ele pot provoca o schimbare a culorii lemnului, putandu-i conferi o nuanta nedorita.

Radiatiile ultraviolete ale soarelui sunt extrem de puternice. In cele din urma, expunerea constanta la lumina ultravioleta va decolora podeaua din parchet. In acest articol dorim sa va oferim cateva  indicii despre cum poti diminua impactul decolorarii in locuinta ta.

Cum protejezi parchetul importriva decolorarii ?

1.  Controleaza expunerea la lumina

Muta covoarele periodic si monteaza perdele la ferestrele mari pentru a evita decolorarea nedorita. Inainte de a parasi casa, lasa jaluzelele sau draperii de culori inchise pentru a asigura atat confortul termic, dar si pentru a proteja de razele UV podelele din lemn. Evita expunerea continua la razele directe ale soarelui.

2.  Variaza pozitionarea mobilei

Pentru a contracara deteriorarea  UV constanta, de zi cu zi, schimba regulat mobila si covoarele din zonele expuse astfel incat parchetul sa isi pastreze caracterul si aspectul. Aceasta strategie va incetini procesul de decolorare si va proteja  podelele din lemn de decolorarile vizibile.

3.  Foloseste produse de etansare

Radiaţiile UV nu afectează finisajul cu lac sau ulei. De asemenea, exista produse de etansare care pot creşte rezistenta podelei din parchet masiv sau stratificat daca sunt expuse la razele ultraviolete.

Tonalitatea unor specii cum ar fi stejarul, fagul, frasinul şi arţarul capătă adâncime în timp. Daca a fost tratat termic, lemnul isi va deschide culoarea. Merbau, ciresul, nucul, jarrah sau kempas vor capata culori mai inchise, cu o mai mare profunzime. Patina trecerii timpului va conferi podelei din parchet eleganta si valoare, iar locuinta va capata un plus de caldura si noblete.

Schimbarea tonalităţii este totuşi un proces natural care are loc la suprafaţa lemnului.

Fiind in intregime produs natural, parchetul isi schimba in timp aspectul, in ciuda tuturor eforturilor de a evita expunerea acestuia la razele UV. Pentru a afla mai multe despre aceste procese si schimbari, contactati-ne cu incredere.