Parchetul din artar este o optiune  durabila si eleganta pentru  a da pardoselii o nota interesanta. Aceasta gratie desenului unic al esentei lemnoase si prin luminozitea texturii care contureaza lumi imaginare la picioarele tale. Iar dupa cum scriam in articolele anterioare, pardoseala reprezinta un element esential in orice amenajare interioara, ocupand un procent considerabil din vizualul unei incaperi.  

Fibra deosebita

Fibra desprinsa parca din lucrari grafice, dar si caracteristicile tehnice pentru care este recunoscut fac ca  pardoseala de artar sa devina o alegere ca o prietenie pe viata.  

Lemnul de artar este o specie folosita in special pentru fabricarea mobilierului de lux, unicate sau pentru obiecte de decor. Pardoseala din lemn de artar este, asadar, o investitie pretioasa si de durata, care iti va transforma locuinta in mod vizibil si vor creste valoarea intregii case. 

Cum sa recunosti lemnul de artar si care sunt caracteristicile acestuia? 

 

Artar, platan sau paltin de camp sunt denumirile sub care gasesti aceasta specie de lemn, iar daca vei cauta in magazinele de specialitate din strainatate atunci cea mai buna recomandare este sa cauti sub denumirea de ,,norway maple” intrucat atunci cand vei cauta doar sub denumirea de ,,maple” (artar, in engleza) atunci vei ajunge la specii asemanatoare, dar care nu sunt specifice tarii noastre. 

Unele chestii interesante despre lemnul de artar 

Artarul, sau Acer Platanoides, poate sa fie gasit in toata Europa si in estul Asiei. Este raspandit din zona Frantei pana in Rusia, in toata peninsula scandinava si in sudul pana in nordul Iranului. Aceasta specie de lemn este utilizata inca din secolul al XVIII-lea, secol in care a fost dus si in SUA. Este o specie de lemn care creste destul de repede si este apreciata in special pentru coroana sa bogata.

copacul de artar paltin -

Artarul – svelt, in ciuda coroanei bogate

Artarul creste inalt pana la 25 – 30 metri si ajunge sa aiba un diametru cuprins intre 1 – 1,5 metri. Are frunze caracteristice lucioase despicate in cinci lobi ascutiti si lungi. Frunza a devenit simbolul Canadei fiind si cea pe care o vedem pe steag. 

In cazul artarului, alburnul este pretios 

 

Spre deosebire de alte specii de lemn, in cazul artarului se foloseste alburnul. In sectiunea transversala prin copac, alburnul este situat la exterior si are o culoare de la aproape alb pana la auriu deschis sau brun rosiatic.

 Este un tip de lemn cu densitate medie cuprinsa intre 560 si 650 kg/m3. Nu este un lemn foarte rezistent la putrezire motiv pentru care nu este recomandat pentru a fi folosit in exterior.

parchet din artar - stratificat natur

 In prezenta umiditatii se innegreste usor, nu are miros dar lucrul indelungat cu el poate cauza iritatii, alergii sau probleme respiratorii. 

Caracteristici ale lemnului de artar potrivit Wood Data Base

Denumiri comune: artar, artar de camp, platin, platan

Unde creste (provenienta): Europa

Dimensiunea copacului: 15- 20 m înălțime

Greutate medie uscata: 690 kg / m3

Duritate Janka: 1.150 lbf (5.110 N) *

Miros: fara miros specific

lemn de artar - paltin- stratificat

Parchetul din lemn de artar, o solutie eleganta pentru amenajarea oricarei locuinte

Parchetul din lemn de artar este elegant, modern, versatil si potrivit pentru orice stil de amenajari interioare. Lemnul de artar este rezistent si usor de intretinut. Este ideal pentru interioarele cu personalitate proprie, care se diferentiaza prin unicitatea texturilor naturale.  

 

Lemnul de artar este caracterizat si de textura fina si uniforma cu un desen deosebit, motiv pentru care, daca vei alege un parchet din lemn de artar vei putea sa creezi spatii cu adevarat estetice care atrag atentia prin rafinament. Alegand parchet artar vei adauga un plus de valoare locuintei tale si, fiind o investitie pe termen lung, cu siguranta merita sa iei in considerare aceasta optiune. 

Te-a incantat parchetul? Primeste 30 de minute de consultanta in alegerea pardoselii pentru casa ta, completand formularul de mai jos.