Când îți dorești o grădină pe măsură, pardoseala de exterior este cea care da personalitate spatiului și care contureaza spatiul in care tu vei petrece timpul alaturi de cei dragi. Prin acest articol clarificăm ce este deck-ul, cum îl puteți alege să vă faceți o terasă de vis. 

Pardoseala de tip deck este special concepută pentru exterior, fiind caracterizată de duritate și trăinicie.  Latura dură a pardoselii este completată de latura estetică și de versatilitatea sa.

Pardoseala pentru terasa exterioară poate fi realizată din esențe exotice din lemn nobil sau din WPC, un material compozit, mai ieftin, dar nu la fel de durabil și fără să aibă acel aspect unic al lemnului. În momentul alegerii dusumelei de exterior, recomandarea noastră este să puneți în balanță ambele tipuri.  

 

Tipuri de deck de exterior 

 

Deck-ul este de două tipuri (deck din lemn și deck WPC), clasificarea fiind făcută după materialul din care sunt compuse.

  • Deck-ul din lemn nu se limitează la o singură esență, deși nu toate esențele sunt potrivite pentru aplicare la exterior. Intrucât este necesar ca acesta să reziste la apă, lemnu exotic este de preferat.  Puteți alege între IPE, Teak, Bangkirai, Cumaru, Garapa, Merbau, Massaranduba, Larice Siberian, Frasin Termo, Salcam etc.

Pentru mai multe informații despre proprietățile fiecărei esențe în parte și, implicit, despre aspectul lor, vă așteptăm la showroom.

  • Deckul WPC (Wood Plastic Composite)  este un produs compus din 45% PVC pur, 45% particule din lemn de înaltă calitate, iar restul de 10 procente constau în aditivi care sporesc calitatea materialului.

Nefiind un material în intregime natural, întreținerea este facilitată. 

Vă prezentăm mai jos avantaje și dezavantaje  ale ambelor tipuri de deck.

pardoseala exterior lemn masiv - decking

Avantaje și dezavantaje ale fiecarui tip de deck

 

Cum este firesc, ambele tipuri de pardoseala deck au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Avantaje ale deck-ului WPC

 

  • Prin combinarea celor doua materiale (lemn și plastic) se obține un material dur, rezistent la intemperii.
  • Este ușor de întreținut.
  • Placa este uniformă, nu prezintă fisuri sau noduri.

 

Dezavantaje

 

  • În ciuda întreținerii ușoare, după 10 ani este recomandată înlocuirea.
  • În timp își schimbă culoarea și textura.

 

Avantaje ale deck-ului din lemn

  • Dacă este întreținută corespunzător, pardoseala deck din lemn are o durată lungă de viață, până la 25 de ani.
  • Aveți la dispoziție o varietate de esențe din care să alegeți (IPE, Teak, Bangkirai, Cumaru, Garapa, Merbau, Massaranduba, Larice Siberian, Frasin Termo, Salcam etc.)
  • Un alt avantaj este constituit de aspectul materialului natural și de căldura acestuia. 
  • Puteți evita înlocuirea deck-ului din lemn prin refinisare, un avantaj atât din punct de vedere estetic, cât și financiar.

 

Dezavantaj

 

  • Spre deosebire de WPC, lemnul are nevoie de întreținere aparte: curățarea se va face cu soluții destinate lemnului și se recomanda reaplicarea anuală a uleiului. 

Întreținerea optimă a deck-ului

 

Lucrul bine întreținut rezistă mai mult  în timp și își păstrează frumusețea. Un adevăr general valabil care se aplică și în cazul pardoselilor.

Deck-ul din lemn trebuie curățat cu soluții destinate suprafeței, nu cu detergenți universali care pot fi prea duri. Pe lângă alegerea corectă a agenților de curățare, este importantă respectarea lăcuirii anuale a lemnului. 

Poate că nu sună important, însă este un detaliu care cântărește mult când vine vorba de rezistență. Timpul optim pentru această operațiune este la inceputul sezonului răcoros, toamna. Uleiul aplicat intră in lemn și previne îmbibarea acestuia cu apă, mai ales dacă sezonul rece aduce cu sine și zăpadă. 

Deck-ul de tip WPC nu necesită întreținere specială.

 

Dacă încă stați pe gânduri, contactați-ne și vă ajutăm să faceți alegerea potrivită pentru casa și gustul dumneavoastră.