Amenajarea interioară a unui apartament în stil minimalist- industrial: cald ca lemnul, tare ca fierul

 

Ce ai gândi despre fier și lemn laolaltă într-o amenajare interioară? Poate ai spune că sunt elemente provocator de îmbinat în designul unui spațiu. Prea contrastante pentru a-i da suflul primitor de acasă.  Sau, poate, ai disocia fierul dur de căldura parchetului din lemn. Poate ai gândi că amenajarea interioară a unui apartament în stil industrial este mai degrabă alegerea potrivită pentru mediul de afaceri. Dar cum ar fi să descoperi că pasiunea adună piesă cu piesă să confere o altă emoție lemnului, betonului și fierului împreună? Că un apartament amenajat în stil minimalist, cu note industriale, este primitor și inedit elegant?  Că lemnul, fierul și culorile pline se îmbină armonios într-o experiență vizuală care te îndeamnă spre relaxare?

 

Am povestit mult despre parchet din lemn, am scris și mai mult. Majoritatea articolelor sau video-urilor erau despre… cum să… alegi, îmbini, montezi, întreții parchetul din lemn masiv sau stratificat. Rar, aproape deloc, am avut privilegiul să ne arătăm lucrările la ele acasă. Aceasta pentru că noi ținem la confortul și intimitatea clienților noștri. 

 

Azi suntem bucuroși și onorați că putem să pășim, pas cu pas, pe lemnul stratificat, iar cu fiecare cuvânt să aducem greutate amenajării realizate de arh. int. Lidia Râmniceanu în apartamentul situat în zona Victoriei. 

 

A fost odată un apartament din București, Piața Victoriei. Și avea nevoie de amenajare interioară…amenajare apartament cu parchet stratificat Alma - inainte si dupa

A fost odată un apartament ce avea nevoie de amenajări. Era un apartament din Piața Victorie pe care arh. int. Lidia Râmniceanu l-a amenajat într-un spațiu cu stil și confort. 

 

De ce o poveste a amenajării apartamentului?

 

Am început ca o poveste pentru că apartamentul are final fericit. Interiorul apartamentului avea și un aspect învechit, iar suflul nou era menit să primească proprietarii acasă. Pereții, pardoselile, tâmplăria, obiectele sanitare și electrocasnice erau anacronice. Mobilierul era cu note vechi, fără a se încadra în categoria clasic. Toate cereau nu doar renovare, ci era nevoie să fie reîncadrate într-un nou concept estetic, funcțional și practic. În noul design, arh. de interior Lidia Râmniceanu și-a adus amprenta de stil în amenajarea  apartamentului. 

 

Vorbim despre această lucrare cu drag, dar încă de la început simțim să precizăm că implicarea noastră în proiect este doar furnizarea și montarea parchetului. Firma Alma Parchet a fost implicată în această lucrare datorită propunerii arh. int.  Lidia Râmniceanu de a cumpăra și monta parchet stratificat, un parchet din lemn pe care noi îl iubim mult. Și, bineînțeles, l-am montat cu același drag. 

 

idei de amenajare interioara - inainte Parchet |Alma Parchet

 

În continuare vă descriem transformarea apartamentului, concentrându-ne asupra părții pe care o știm mai bine, parchetul. 

 

 

Apartament amenajat în Bucureștiul: bon ton în stil minimalist, cu accente industriale 

 

Pentru a parcurge procesul înainte și după amenajare, am adresat doamnei arh. int. Lidia Râmniceanu  INTERIOARE URBANE o serie de întrebări despre cum a decurs lucrarea și cum a fost integrat parchetul din lemn în această amenajarea de succes. Iar noi, ca niște detectivi, am pus cap la cap povestea amenajării interioare și lucrarea de montare a parchetului.  

Apartamentul cere un stil propriu de amenajare

 

Arh. de interior Lidia Râmniceanu este de părere ca un “design bun trebuie să fie simplu de înțeles, simplu de trăit și (simplu) ușor de adaptat. “

 

Stilul de amenajare abordat în acest proiect a fost unul minimalist cu accente industriale date de culori contrastante gri antracit până la negru, texturi de beton și unele confecții metalice (uși, paravan de separație între dinning și living).

amenajare apartament inainte si dupa

Provocarea

Apartamentul  era demodat amenajat, necesitând mai mult confort și stil. 

Era nevoie de o reinventare și amenajare completă pentru a reda viață și personalitate acestui spațiu. Mobilierul  lipsit de stil, precum și toate obiectele electrice, sanitare, sistemele de încălzire și electrocasnice din casă au fost înlocuite.  Finisajele – gresie, faianță, pardoseli în general au fost cu totul eliminate pentru că notele erau cel puțin anacronice, apartamentul fiind amenajat cu foarte mult timp în urmă. 

 

Primul pas…

 Primul pas a fost în înlăturarea vechilor finisaje și s-a început amenajarea estetică. 

Modificările practice ale apartamentului au fost esențiale.  Întregul scenariu electric a fost schimbat, de la poziția prizelor, la circuitele electrice. Clientul a optat pentru sistem de încălzire propriu, montând centrală termică. Cămara a fost desființată făcând locul unei spălătorii/uscătorii. 

Opțiunile arh. de interior s-au îndreptat către o estetică să o numim,  curată, în care funcționalitatea și spațiul aerisit primează în fața decorațiunilor încărcate. A proiectat un spațiu cu design minimalist și accente industriale pentru că într-un stil simplu este ușor de trăit și ușor de adaptat. Locuința a fost optimizată pentru o linie ordonată, lipsită fel de orice decorațiuni. De altfel, stilurile minimalist și cel industrial sunt moderne, adaptate omului contemporan care dorește să își simplifice viața.  

Cum pardoseala este prima mobilă în casă, cum ne place nouă să spunem, parchetul vechi a fost înlocuit cu parchet din lemn stratificat. Haideți să vedeți de ce această decizie. 

Pardoseala – o suprafață amplă ce-și pune amprenta asupra esteticii apartamentului

Colaborarea cu INTERIOARE URBANE  a început de la alegerea parchetului. Care era provocarea în alegerea parchetului?

”Pentru că parchetul ocupă o suprafață mare, vizual vorbind, mi-am dorit o nuanță caldă, un gri cald spre caramel, care sa creeze un echilibru între nuanțele reci folosite și tonurile de lumina naturală și artificială ce pătrund în spațiile interioare. 

Avem nevoie de un parchet rezistent la trafic intens, din lemn natural, dintr-un material care sa se potrivească cât mai bine intențiilor cromatice si estetice vizate. La Alma Parchet am găsit rapid exact ceea ce-mi doream și am ales acest parchet triplustratificat.”

idei de amenajare interioara - parchet Alma

Doamna Arh. Int. Râmniceanu a completat că finisajele sunt esențiale în ansamblul unei locuințe. În ce privește parchetul, întotdeauna a ales și a recomandat parchetul din lemn. Știa ce își dorește și a ales parchet triplustratificat din lemn de stejar, finisat în uleiuri gri. E un parchet din lemn 100%, care asigură stabilitate dimensională și durabilitate. 

 

Parchet triplustratificat:

Stratificat Stejar Premium Carme 1 strip

Marca: Polarwood

Strat uzură: 3.5 mm

Garanție: 10 ani

 

Alma Parchet – o singură oprire, soluții la cheie.

 

La Alma Parchet a găsit modelul pe care l-a dorit și plinta în aceeași culoare.  Alma Parchet s-a ocupat în continuare de livrare și montaj. 

 

Colaborarea a fost lină, odată ce lucrarea a fost contractată, echipa Alma Parchet s-a ocupat de tot, inclusiv de unele soluții tehnice impuse de specificul apartamentului. 

 

 Veți vedea în continuare.

 

Partea nevăzută … montarea parchetului stratificat

 

Pentru a urmări această parte nevăzută a montajului, am cerut Georgianei Enache, fondator Alma Parchet, să ne povestească ce s-a întâmplat după contractare și să ne explice acea parte mai puțin văzută: montarea parchetului. 

 

Totul începe cu măsurători

 

După confirmarea lucrării, echipa Alma Parchet a mers la apartamentul din zona Victoriei și a efectuat măsurători complexe. Acestea au vizat suprafața, umiditatea și duritatea șapei. 

 

Montarea parchetului începe înainte de prima placă pusă: egalizarea șapei

 

Pentru că înainte de montarea propriu-zisă a parchetului era nevoie ca șapa finală să fie egală și fără denivelări, a fost turnată o șapă autonivelantă de diferite grosimi. Astfel, rezultatul era o șapă dreaptă, fără diferențe de nivel, lină inclusiv la îmbinarea cu gresia. 

 

Montarea parchetului propriu zis. Etape și provocări

 

Dacă ar fi să reluăm partea de poveste de la început, am putea spune că primul pas a fost să împrietenim parchetul cu spațiul, apartamentul din Victoriei. Parchetul din lemn are viață proprie și e nevoie să fie aclimatizat în mediul în care va fi montat. 

 

 

Etapele montării parchetului încep înainte de prima placă lipită

dormitor ideie amenajare interioara parchet Alma Parchet

 

Astfel, odată ce plinta și parchetul au fost livrate în apartament, echipa le-a depozitat o perioadă pentru adaptare la noul mediu. 

 

Pentru că blocul era vechi și existau denivelări, erau necesare lucrări suplimentare de nivelare. Astfel, au turnat o șapă specială pentru parchetul din lemn. Parchetul triplustratificat a fost montat prin lipire cu adeziv Bona R778.  Evident, după uscarea definitivă a șapei.

 

Plinta a fost montată și chituită abia la final, după ce au fost amplasate ușile și mobilierul. 

 

Noile condiții sanitare – o provocare suplimentară

 

Lucrarea este recentă, derulată în context pandemic. Pentru a evita aglomerația și a respecta condițiile impuse în prezent, echipele implicate în amenajarea apartamentului au lucrat etapizat, pe rând. Aceasta pentru clientul final poate însemna o decalare a termenului final de predare. 

 

Colaborarea se reflectă în amenajarea interioară cu personalitate, termene respectate și mulțumirea tuturor

 

Amenajarea interioară a apartamentului din Victorie a fost amplă și a implicat colaborarea mai multor echipe. Ne-am oprit la relația între echipa noastră – Alma Parchet- reflectată prin ochii ambelor părți. Aceasta pentru că parchetul fără o amenajare interioară cu personalitate nu ar avea aceeași valoare. Reciproc, amenajarea interioară fără parchetul potrivit, nu ar avea aceeași personalitate. 

 

Arhitect int Lidia Râmniceanu – Interioare urbane

 

Arhitect Lidia Râmniceanu a apreciat pozitiv echipa Alma Parchet respectarea termenului de livrare și graficul de lucrări. Mai mult chiar, și suntem încântați, pe când am pus aceste întrebări ne-a mulțumit pentru colaborare.  

 

 Georgiana Enache – Alma Parchet

 

 A considerat colaborarea excelentă încă de la început și de linia proiectului.  De altfel, Georgiana Enache este încântată de lucrările realizate alături de arhitecți cu experiență. Astfel, parchetul este pus în adevărata sa lumină, iar apartamentul din Victoriei arată cum, prin amenajare cu stil și remodelare, dintr-un spațiu relativ anost poate deveni o insulă de calm, frumos și bine.

 

Și acum…  sfaturi și recomandări

 

Ne dorim să integrăm parchetul în ansamblul său și să îi subliniem eleganța și viața. Iar un arhitect de interior cu experiență precum doamna Râmniceanu are puterea și talentul să îmbine optim și cu stil texturi și culori. Și nu o spunem doar noi, e suficient să vedeți imaginile. dormitor ideie amenajare interioara parchet Alma Parchet

Din acest motiv ne este drag să colaborăm în proiecte alături de designeri de interior sau arhitecți.

 

Sfaturi pentru amenajări interioare de succes – arhitect

 

Proprietarilor de locuințe le recomand să apeleze cu încredere la arhitecți sau designeri de interior, deoarece aceștia au o viziune de ansamblu asupra amenajării și nu dau greș în combinarea materialelor și culorilor. 

Le mai recomand sa vina cu încredere cu idei și dorințe, să fie deschiși și sinceri în ceea ce privește bugetul alocat. Arhitecții au contacte cu diverși profesioniști, furnizori și executanți, iar la final totul va arăta foarte bine.

Pentru cei care se gândesc la schimbarea finisajelor, a parchetului în special, este foarte bine de știut că parchetul are „clasă” de trafic, și se alege în funcție de destinația spațiului. A schimba parchetul într-o casă în care locuiți deja poate crea disconfort și deranj (în sensul ca mobila trebuie dezasamblată), de aceea eu recomand clienților mei când iau decizia să renoveze, să verifice întotdeauna starea pardoselilor: unele pot fi recondiționate (cele din lemn masiv sau stratificat), altele pot fi înlocuite parțial sau total.

 

Arh. int. Lidia Râmniceanu, Interioare Urbane

 

Recomandări ca un parchet din lemn să reziste și să își păstreze frumusețea

 

 ”Pentru a evita apariția pe pardoseală a zgârieturilor și denivelarilor, echipați mobilierul pe roți cu protecții din pâslă. Folosiți roți din material moale, cum este cauciucul, pentru scaune și mobilier pe roți. Instalați covorașe de plastic sub mobilierul pe roti din birouri pentru a elimina presiunea pe care acestea o exercită asupra pardoselii.

După aspirarea prafului, folosiți aspirator cu perie. Pentru curățare folosiți detergent special pentru parchetul uleiat și un mop cu talpă cu laveta din microfibră. Aceasta trebuie să fie foarte bine stoarsă. Pardoseala se poate curăța și prin pulverizarea directă a detergentul și ștergerea cu o lavetă uscată.

 

Condițiile necesare pentru menținerea aspectului și caracteristicilor pardoselilor din lemn sunt următoarele: temperatura interioară de 20 – 23 grade Celsius și o umiditate a aerului de 45 – 65% RH.

După  câțiva ani de folosință vă recomandam să reîmprospătați pardoseala prin aplicarea unui strat adițional de lac protector.

Spațiile nelocuite o perioadă îndelungată de timp trebuie aerisite constant pentru evitarea efectului de seră și a condensului.

 

Întreținerea este obligatorie și necesară pentru prelungirea duratei de viață a parchetului din lemn. Acesta se va proteja prin plasarea barierelor de praf la intrările în locuință sau instituție, care sa fie amplasate atât în fața ușii cât și în spatele acesteia. Acestea vor împiedica mizeria, praful, nisipul, pietrișul și umezeala să pătrundă pe pardoseală și astfel o vor proteja.” 

 

Georgiana Enache, Alma Parchet

 

***

Ultimul an ne arată că acasă este cel mai sigur și cel mai cald loc.  Iar căldura este dincolo de temperatura blândă din interior. Acasă este acel spațiu care ne reprezintă prin stil și confort. Acasă este mediul în care suprafața prinde noi valențe, indiferent de dimensiunea în metri pătrați. Acasă, culoarea, mirosul și textura își dau mâna pentru un zâmbet care poate spune: Mi-e bine și sunt în siguranță. 

 

 E motivul pentru care casa voastră merită ce e mai frumos și mai bun. Și fiți optimiști: nu contează cât de rău arată, orice apartament poate deveni uluitor vizual. Doar uitați-vă la acest apartament în care echipe și-au dat mâna pentru gust și confort. 

 

Misiunea noastră e reprezentată de pardoseli, dar recomandăm să alegeți să lucrați alături de arhitecți sau designeri de interior. Avem, e drept, un motiv orgolios: ei au un stil propriu de a pune pardoselile noastre în valoare. 

 

Dar când vine vorba de casa voastră, nu e așa că v-ați dori o schimbare la fel de spectaculoasă?